Uitstap uit kernenergie wordt 10 jaar uitgesteld

De kerncentrales blijven tien jaar langer open dan gepland. Dat heeft de regering vanmiddag beslist. In ruil mag de regering rekenen op een jaarlijkse bijdrage van de nucleaire sector, en ook de Franse energiereus Gaz de France Suez heeft garanties beloofd.

De regeringstop schaarde zich maandag achter het voorstel van minister van Energie Paul Magnette (PS) om de kerncentrales Doel 1 en 2 en Tihange tien jaar langer te laten draaien. Naar verluidt wilden sommige partijen de kerncentrales nog langer openhouden, maar daar wilde PS niet van weten. In principe gaan ze in 2025 dicht.

Magnette (foto) liet in de vooravond weten dat de nucleaire sector de eerste 5 jaar tussen 215 en 245 miljoen euro betaalt ter compensatie. Ook daarna moeten ze betalen, maar dat bedrag moet nog worden vastgelegd. Het kan zelfs hoger liggen dan 245 miljoen, klinkt het.

De energiegroep Gaz de France Suez, die ook Electrabel omvat, verbindt er zich toe om vanaf volgend jaar 500 miljoen euro te investeren in hernieuwbare energie en de vermindering van het energieverbruik.

GdF Suez belooft tevens werkzekerheid voor de 13.000 werknemers die in België actief zijn in de sector energiebesparing en afvalrecyclage. Bovendien kondigt de energiereus tegen 2015 nog eens 10.000 nieuwe jobs aan.

Suez zal ook 5 miljoen uittrekken voor het bestuderen van het behandelen van kernafval. Electrabel heeft al laten weten dat er nog geen definitief akkoord is over de modaliteiten, maar dat de partijen het wel eens zijn over de cijfers.

Meest gelezen