Open VLD doet de deur niet helemaal dicht

Open VLD sluit niet uit dat het nog deelneemt aan onderhandelingen over BHV, maar dat moet dan wel onder strikte voorwaarden gebeuren. Ook CD&V wil voort onderhandelen. Intussen houdt de koning het ontslag van de regering in beraad.

Open VLD mag dan uit de regering zijn gestapt, dat betekent niet dat de partij niet meer wil onderhandelen. Vanmiddag was al gebleken dat de meeste federale regeringspartijen voort zouden willen onderhandelen, zeker aan Franstalige kant. Vanavond liet Open VLD-voorzitter Alexander De Croo in Phara op Canvas verstaan dat de deur bij de liberalen op een kiertje staat.

"Als degenen die ons vertrouwen geschaad hebben een inspanning doen om ons vertrouwen te herstellen, dan kunnen we altijd zaken overwegen", verwees De Croo naar de Franstaligen. Maar als er nieuwe onderhandelingen komen, moet dat onder strikte voorwaarden gebeuren. De nieuwe deadline moet een strikte deadline zijn over een "korte periode" en het kader van de onderhandelingen moet beperkt worden gehouden.

Onderhandelen met als deadline volgende donderdag en met als basis de teksten van Jean-Luc Dehaene zou bijvoorbeeld kunnen voor De Croo. Ook ondervoorzitter Vincent Van Quickenborne deed de deur niet helemaal dicht. "Het is nu aan de koning om initiatief te nemen", zei hij.

Ook CD&V-voorzitster Marianne Thyssen wil het liefst voort onderhandelen. "Als er nog overleg mogelijk is, dan blijf ik daar zeker toe bereid", zei ze in Terzake. Thyssen is "heel erg verbaasd" over de demarche van Open VLD, maar dat hoeft geen breuk met de liberalen te bekenenen: "Ik ben niet haatdragend, we blijven on speaking terms."

Koning houdt consultaties

Na de beslissing van Open VLD om uit de regering te stappen, kwam de voltallige ministerraad, mét Open VLD, om 13 uur bijeen in de ambtswoning van premier Leterme in de Wetstraat 16. Daar is officieel vastgesteld dat het wantrouwen binnen de federale regering te groot is om nog voort te kunnen werken. Premier Leterme is nadien vertrokken naar de koning om het ontslag van de regering aan te bieden. Die houdt zijn beslissing echter "in beraad".

In een gezamenlijke verklaring van de koning en de premier klinkt het dat "in de huidige omstandigheden een politieke crisis inopportuun zou zijn en ernstige schade zou toebrengen enerzijds aan het economische en sociaal welzijn van de burgers en anderzijds aan de rol van België op Europees vlak."

De koning hield in de vooravond nog raadplegingen. De vorst zag onder meer Jean-Luc Dehaene (CD&V), Didier Reynders (MR) en ook Alexander De Croo (Open VLD). Hij was de laatste gast voor vandaag. Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) en Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) waren eerder al bij de koning geweest.

Morgen gaat de koning verder met zijn consultaties. Dan is CD&V-voorzitster Marianne Thyssen aan de beurt.

Meest gelezen