CM voor besparingen, maar tegen splitsing

Bij informateur Bart De Wever (N-VA) komen vandaag de ziekenfondsen langs. Onderwerp van de gesprekken zijn besparingen en het regionaliseren van de sociale zekerheid. Zeker voor de christelijke mutualiteiten zijn besparingen "mogelijk".

Het was de baas van de christelijke mutualiteiten Marc Justaert die als eerste werd ontvangen door De Wever. Besparingen in de gezondheidszorg zijn voor hem zeker geen taboe. "We moeten goed afwegen wat voor de patiënten nodig is en welke kwaliteit moet worden geboden. Het is niet nodig om op elke hoek van de straat een ziekenhuis te hebben", aldus Justaert. Ook een beter gebruik van geneesmiddelen kan volgens hem de nodige besparingen opleveren.

Over de zogenoemde groeinorm wou Justaert zich niet uitlaten. Nu mogen de uitgaven van de gezondheidszorg met 4,5 procent stijgen, bovenop de inflatie. In tijden van crisis staat die norm ter discussie. Het zal alvast een van de discussiepunten worden tussen N-VA en PS, als die twee partijen zoals verwacht een regering proberen te vormen. Ook het regionaliseren van de sociale zekerheid belooft een zwaar discussiepunt te worden tussen de beide partijen.

Justaert kant zich tegen een splitsing van de sociale zekerheid, maar hier en daar kan er wel gepraat worden. "Wij zijn voor een solidair systeem, maar er zijn ongerijmdheden die kunnen worden weggewerkt. Bepaalde bevoegdheden kunnen beter op elkaar worden afgestemd, zoals bijvoorbeeld de rookstopbegeleidingen". Na de CM ontving De Wever ook het Onafhankelijke Ziekenfonds. Daarna komen ook nog het Neutraal Ziekenfonds, het Liberaal Ziekenfonds en de Socialistische Mutualiteiten langs bij de informateur.

Echte werk is voor donderdag

Morgen komen de vakbonden langs en donderdag kan De Wever eindelijk beginnen met het ontvangen van de partijvoorzitters. De informateur moet proberen af te toetsen welke coalitie mogelijk is. Het Vlaams Belang, Lijst Dedecker en de PP van Mischaël Modrikamen zijn niet uitgenodigd. Hij nodigt enkel de partijen uit die bij de regeringsvorming een rol kunnen spelen. Donderdag komen Groen!, Ecolo, CDH, Open VLD, SP.A en CD&V langs. Vrijdag blijven dan nog MR en PS over.

Daarna zal De Wever verslag uitbrengen bij de koning, die dan net terug is uit Congo. In zijn eindverslag zal hij dan een mogelijke coalitie voorstellen en de eerste lijnen van regeringsonderhandelingen proberen uiteen te zetten. Mogelijk is er een tweede informatieronde nodig. Dat was drie jaar geleden ook het geval toen oud-premier Jean-Luc Dehaene als koninklijke bemiddelaar het veld werd ingestuurd na de informatie-opdracht van Didier Reynders (MR).

Meest gelezen