Di Rupo wil "het onverzoenbare verzoenen"

Preformateur Elio Di Rupo zegt dat er nog grote tegenstellingen zijn tussen de zeven partijen waarmee hij onderhandelt, maar hij geeft de hoop niet op. Eerder had koning Albert II hem gevraagd om zijn opdracht voort te zetten.

De preformateur was vanmiddag gedurende twee uur op het paleis van Laken. Hij heeft er een stand van zaken gegeven over de gesprekken die hij de afgelopen weken gevoerd heeft met diverse partijen.

Na afloop zei Di Rupo op een persconferentie dat de koning hem gevraagd heeft om zijn preformatie-opdracht voort te zetten. Hij merkt een sterke Vlaamse tendens naar een confederatie of onafhankelijkheid op, terwijl ten zuiden van de taalgrens de voorkeur wordt gegeven aan het huidige federale België.

"Ik wil het onverzoenbare verzoenen", beloofde Di Rupo. Sinds zondag wordt er met zeven partijen onderhandeld. Dat zijn christendemocraten, socialisten, groenen en de N-VA. Ook andere grote democratische partijen zoals de liberalen worden niet noodzakelijk uitgesloten.

Er wordt op twee sporen gewerkt: die van een brede institutionele hervorming en die van het sociaaleconomische en justitie. De Franstalige partijen zijn bereid tot een grote staatshervorming, maar Di Rupo bleef toch hameren op de solidariteit en de stabiliteit van het land. 

De gesprekspartners gaan nu een week met vakantie, maar zullen via moderne technologie met elkaar in contact blijven. Vanaf 8 augustus wordt er opnieuw samen onderhandeld, zei Di  Rupo nog.  

Pessimistische krantencommentatoren

De krantencommentatoren zijn maar weinig optimistisch over de stand van zaken in de communautaire onderhandelingen en de regeringsvorming. Als er al een toenadering is, dan gaat het maar centimeter per centimeter, zeggen ze. Dat ligt volgens de Vlaamse commentatoren aan de Waalse onverzettelijkheid. De communautaire toegevingen aan Franstalige kant zouden onvoldoende zijn voor de Vlaamse partijen.

De Franstalige kranten schrijven dan weer dat het partijprogramma van de N-VA altijd onaanvaardbaar zal blijven en wijzen op enkele onverzettelijkheden aan Vlaamse kant. Zo zouden de Vlaamse partijen nooit de 500 miljoen euro voor Brussel willen geven die de Franstaligen vragen.

Vele commentatoren concluderen dat het tijd wordt dat Di Rupo zelf een voorstel op tafel legt.

Meest gelezen