"Kiezer zal zich ooit tegen De Wever keren"

Louis Tobback (SP.A) vermoedt dat N-VA-voorzitter Bart De Wever uit de gratie kan vallen bij de kiezer als een "eerbaar compromis" uitblijft. Hij relativeert ook de gedane toegevingen van de N-VA.

Louis Tobback, burgemeester van Leuven en SP.A-coryfee, laat in "De ochtend" op Radio 1 zijn licht schijnen op de politieke situatie. "We moeten inderdaad de zaken niet dramatiseren, maar we kunnen zeker ook niet onderschatten wat er allemaal op tafel ligt", steekt hij van wal. "Alleen heb ik het ongezellige gevoel dat er voortdurend obstakels bijkomen. Eerst stond BHV centraal, later kwam de financieringswet. De laatste dagen komt plots ook de regionalisering van Justitie op het voorplan. Er komen zo alleen maar problemen bij", zegt Tobback.

"Het is verleidelijk om te zeggen dat het in onze tijd anders zou zijn of om de impasse aan de kwaliteit van de politici te wijten, maar dat is te kort door de bocht. De dossiers zijn nu moeilijker en met de media die over de schouder meekijken, is het moeilijker onderhandelen", zegt Tobback.

Hij heeft ook een waarschuwing voor De Wever. "Veel mensen zijn geen nationalist of flamingant, maar hebben op hem gestemd omdat ze hopen dat hij de problemen kan oplossen. Maar als blijkt dat hij ook niet tot een eerbaar compromis kan komen, dan komt er een moment dat de kiezer zich tegen De Wever zal keren. Dat is nu niet het geval, maar over enkele maanden misschien wel", zegt Tobback.

"Nu zullen verkiezingen ook niets oplossen, maar misschien is dat over enkele maanden anders. Wallonië heeft evenwel een stabieler electoraat, dus misschien moet De Wever de verkiezingen meer vrezen dan de Franstaligen. Ik vermoed dat er een soort "chicken race" gaande is en er zullen ooit toegevingen moeten komen."

"Ik heb De Wever niet horen kermen van de pijn"

Tobback heeft het ook over de nota-De Wever en de discussies daarover van de laatste dagen. "Op een onbeholpen manier schieten de Franstaligen die nota af, maar gisteren hoor ik Paul Magnette (PS) zeggen: "wij zeggen niet nee". Idem bij De Wever: zondag zegt hij dat zijn tekst niet te nemen of te laten is. Een dag later heeft hij het over zijn minimumbod", sneert Tobback.

"De Wever zei ook dat zijn tekst iedereen wat pijn zou doen, maar ik heb hem toch niet horen kermen van de pijn. Er zijn uiteraard wel toegevingen, zeker als je het N-VA-programma over een onafhankelijk Vlaanderen leest. Maar De Wever geeft België niet op. De toegevingen van de N-VA waren nu ook niet zo groot."

"In elk geval is plan B veel moeilijker om uit te voeren dan plan A", zegt Tobback. "Er moet dus een oplossing komen."

Meest gelezen