"MR zal niet verrast moeten zijn door N-VA"

MR-voorzitter Didier Reynders (foto links) is bereid om mee te gaan onderhandelen over de staatshervorming, maar hij stelt voorwaarden. "Als de MR wil praten op basis van wat we nog samen willen doen, moet hij niet schrikken van het antwoord van de N-VA", reageert Brussels minister-president Charles Picqué (PS, foto rechts).

Ook aan Franstalige zijde wordt druk gespeculeerd over hoe het nu verder moet. Wie is aan zet en hoe kan een doorbraak worden bereikt in de communautaire onderhandelingen?

Opvallend was dat Di Rupo gisteren plots een geste maakte. "Wij willen blijven onderhandelen, in welke vorm dan ook." Hij benadrukte dat de PS daarbij geen problemen heeft met de liberalen, een piste waarvan bekend is dat N-VA-voorzitter Bart De Wever ze genegen is.

Reynders, tot aan de voorzittersverkiezingen bij de MR nog steeds voorzitter, reageerde al snel. "Wij zijn klaar om verantwoordelijkheid te nemen", zei hij. Maar Reynders stelt meteen twee belangrijke voorwaarden. Hij wil in de eerste plaats een andere onderhandelingsmethode: het uitgangspunt is voor hem wat de twee taalgroepen nog sámen willen doen. En ten tweede: "Niet alleen de institutionele kwestie moet aan bod komen, maar we moeten er ook de economische en sociale problemen bij betrekken, want dat is wat de burgers dagelijks bezighoudt."

Op de RTBF-radio reageert Picqué op de voorwaarden die Reynders stelt. "Als we de MR erbij betrekken, komt er dus een andere methode. Als Reynders het antwoord van de N-VA zal ontvangen, zal hij niet verrast moeten zijn. Het werkterrein zal nog veel groter worden." Picqué laat de deur voor de liberalen open, maar "we moeten aan CD&V en de N-VA vragen wat ze echt willen." Hij vindt wel dat er een grote staatshervorming op tafel ligt en dat er snel een regering moet komen.

Enkele minuten later reageerde Jean-Michel Javaux (Ecolo) ook op de radio. Ook hij is niet tegen tegen de piste om de liberalen aan boord te hijsen, maar "we moeten voorzichtig zijn met zo'n uitspraken", zegt hij. "Als we de N-VA vragen wat ze nog samen willen doen, dan zullen ze ook willen raken aan de sociale zekerheid. Nochtans lag nu de grootste staatshervorming ooit op de tafel, dat kunnen we niet zomaar terzijde schuiven."

Maar het is de vraag of de PS echt bereid is om de MR bij de onderhandelingen te betrekken. Waarnemers zien de opening van Di Rupo eerder als een poging om bij de N-VA een "excuus" weg te kapen om geen akkoord te sluiten. De Wever reageerde gisteravond in Terzake alvast koel op het voorstel. Hij reikt wel de hand naar Di Rupo om samen het voortouw te nemen, maar daar staat de PS-voorzitter niet voor te springen. "Voor een staatshervorming is er een tweederdemeerderheid nodig. Bart De Wever en Elio Di Rupo samen, dat is niet voldoende."

Meest gelezen