Derde Opel-werknemers heeft nieuwe baan

Een derde van de werknemers die afgelopen zomer bij Opel Antwerpen moesten vertrekken, heeft al een nieuwe baan gevonden. Dat schrijft de krant De Standaard.

Bedienden en jonge arbeiders vinden het snelst werk, zo blijkt.Ā Bij de oudere arbeiders is nog maar een tiende van de ruim 400 arbeiders opnieuw aan de slag gegaan.

Een zeer klein aantal, beaamt Rudi Kennes van de socialistische vakbond ABVV. Een van de oorzaken is dat de Opel-werknemers nog 6 maanden een vergoeding krijgen.Ā Velen kijken daarom de kat nog wat uit de boom.

Volgens Kennes werken diegenen die al een baan gevonden hebben ook "minstens aan gelijkwaardige maar in heel veel gevallen aan slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden". Het zou om zo'n 60 procent van de werknemers met een nieuwe baan gaan.

Iets wat echter wel verwacht werd, omdat de loon- en arbeidsvoorwaarden bij Opel "toch wel vrijĀ aantrekkelijk" zijn, zegt Kennes. "Nu krijg je natuurlijk het verschijnsel dat met name heel veel laaggeschoolde mensen op de arbeidsmarkt geconfronteerd worden met slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden."

"Bruggepensioneerden moeten beschikbaar blijven"

Ongeveer de helft van de ontslagen werknemers vraagt brugpensioen aan en beschouwt dat ook als een brug naar het echte pensioen. Voor Jan Denys van Randstad wordt het echter tijd dat men van zo'n beleid afstapt.

Mensen dieĀ met brugpensioen gaan, moeten ter beschikking van de arbeidsmarkt blijven, vindt hij. "Als ze een job aangeboden krijgen en die weigeren, moeten ze ook geschorst kunnen worden zoals elke andere werkzoekende." Volgens Denys zal de motivatie om werk te zoeken op die manier toenemen.

In een eerste ontslaggolf bij Opel moesten een 1.200-tal werknemers opstappen. Intussen heeft de directie van General Motors - het moederbedrijf van Opel Antwerpen - beslist dat de fabriek onherroepelijk sluit.

Meest gelezen