Pas maandag opnieuw openbaar vervoer in Brussel

In Brussel rijden er nog altijd geen bussen, trams of metro's van de MIVB. Na het dodelijke geval van agressie vanmorgen heeft de MIVB-directie zelf het vervoer stilgelegd. Pas na een gesprek met minister van Binnenlandse Zaken Milquet zou er maandag opnieuw gereden worden.

De MIVB-collega's willen niet meer rijden zolang er geen onderhoud is geweest met de bevoegde ministers van de Brusselse en de federale regering. 

Normaal was er dinsdag een onderhoud gepland met minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH), maar dat is op vraag van de MIVB vervroegd tot maandagnamiddag. Ook de Brusselse minister-president Charles Picqué (PS) en een vertegenwoordiger van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zouden daarbij aanwezig zijn. Turtelboom is op het ogenblik in het buitenland.  

Hoe dan ook willen noch de vakbonden noch de directie opnieuw gaan rijden zolang er geen afspraken zijn gemaakt over strengere veiligheidsmaatregelen.

"Personeel MIVB is in shock"

Bij de collega's van de overleden MIVB-medewerker is de verslagenheid groot. Vanmiddag begonnen de acties met ruim 100 chauffeurs die met hun bus naar het UZ Brussel trokken, waar de busbegeleider overleden is. Ze hielden er een minuut stilte en er werd opgeroepen tot kalmte.

Daarna trokken de buschauffeurs naar het Poelaertplein. De toegang tot het justitiepaleis op het plein werd verhinderd met een tiental trams en bussen. Op het bord boven de voorruit waar normaal de bestemming is afgebeeld, stond "SOS". Vandaar ging het richting hoofdzetel van de MIVB.

De vakbonden reageren geschokt op de agressie. "De mensen zijn in shock. Er moet meer politie in de stad aanwezig zijn. En er is meer preventie nodig", zegt Dario Coppens van de socialistische vakbond.

Ook de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans is ter plaatse gekomen. Ook hij noemt de daad van agressie onaanvaardbaar en onbegrijpelijk. Hij wil voorlopig nog geen uitspraken doen over extra veiligheidsmaatregelen voor het Brusselse openbaar vervoer.

Solidariteit bij De Lijn en bij de TEC

Ook de Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn verklaart zich solidair met de werknemers van de MIVB. De chauffeurs in Vlaams-Brabant zullen zondag rondrijden met een zwarte rouwband. Mogelijk volgen de andere provincies dat voorbeeld. De dienstverlening zou wel normaal verlopen.

"We veroordelen sterk elke vorm van agressie. Wat hier is gebeurd, is totaal onaanvaardbaar. We willen dan ook ons medeleven betuigen met de familie van het slachtoffer en met de mensen van de MIVB", aldus de woordvoerder van De Lijn. 

Het personeel van de Waalse vervoersmaatschappij TEC heeft tussen 16.30 uur en 17.30 uur het werk neergelegd uit solidariteit met de Brusselse collega's.  Het gaat om een actie van het gemeenschappelijke vakbondsfront.

"Het personeel wou een symbolische daad stellen", zegt Yves Depas van het ACOD. Als de overleden supervisor van de MIVB wordt begraven, wil het ACOD in samenwerking met de MIVB en De Lijn enkele minuten stilte houden.

Meest gelezen