Ziektes opsporen kan voortaan ook met smartphone

Een doctoraatsstudent aan de Universiteit Hasselt heeft een methode ontwikkeld om via de smartphone bepaalde ziektes vroeg op te sporen. Het systeem werkt via een apparaatje dat aangesloten wordt op de audiopoort van de telefoon.
Zo ziet het apparaatje eruit.

Het doctoraatsonderzoek werd uitgevoerd door Jeroen Broeders. Het is het eerste doctoraatsonderzoek van de nieuwe Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de Hasseltse universiteit. Wat hij juist ontwikkeld heeft, is een apparaatje waarbij je via je smartphone bloed of urine op de aanwezigheid van bepaalde stoffen kan testen.

Hoe werkt het nu? Eerst moet de gebruiker een druppel bloed of urine op een teststrookje doen. "Die tester wordt in een klein stukje elektronica gestopt, dat ongeveer de grootte heeft van een usb-stick", vertelt Broeders. "Dat apparaat steekt in de audiopoort van de smartphone, waar normaal gezien de hoofdtelefoon wordt ingestoken. Via de audioconnector kunnen we dan de testresultaten uitlezen. Zo kunnen we heel gericht naar bepaalde stoffen zoeken in de lichaamsvloeistof die getest wordt."

Het toestel is al uitgetest om histamine op te sporen, dat is een stof die bij allergische reacties voorkomt. Op deze manier zouden dus bepaalde ziektes op een eenvoudige manier vroeg opgespoord worden, want omvangrijke en dure laboapparatuur is niet meer nodig. In de eerste plaats is het apparaat bedoeld voor de medische sector, maar er wordt al gedacht aan meer. "De mogelijkheid bestaat dat deze prototypes in samenwerking met industriepartners uitgewerkt worden tot commerciële producten", luidt het.

Meest gelezen