Meer slaagkans aan universiteit na wiskundige aso-richting

Studenten die minstens vier uur wiskunde hebben gevolgd in het secundair onderwijs, hebben een veel grotere kans om te slagen in hun eerste jaar aan de universiteit dan studenten die drie uur of minder hebben gevolgd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Hasselt bij haar eigen studenten.

De Universiteit Hasselt nam de slaagcijfers van zowat 3.000 eerstejaarsstudenten tussen 2008 en 2011 onder de loep. Daaruit blijkt dat over alle UHasselt-opleidingen 48 procent van de studenten slaagde in het eerste jaar.

Er zijn echter grote verschillen als men kijkt naar de aso-richtingen waaruit de studenten komen. Zo scoort de richting Latijn-Wiskunde het best, met een slaagpercentage van 69 procent. Bij de studenten die Wetenschappen-Wiskunde volgden, slaagt 54 procent. Economie-Wiskunde heeft een slaagpercentage van 46 procent en bij Economie-Talen slaagt maar 29 procent van de studenten.

Meer wiskunde, meer slaagkansen

Binnen de verschillende richtingen aan de Universiteit Hasselt valt op dat studenten uit Economie-Moderne Talen die aan de universiteit Toegepaste Economische Wetenschappen studeren, het minder goed doen dan studenten die Economie-Wiskunde hebben gevolgd. De slaagpercentages zijn respectievelijk 23 en 40 procent.

De oorzaak hiervoor ligt volgens de UHasselt bij het verschil in aantal uren wiskunde in het secundair. "Het overgrote deel van de studenten uit de richting Economie-Moderne Talen heeft 3 uur wiskunde gevolgd en we zien een merkelijk verschil in slaagpercentage tussen studenten met 3 uur wiskunde en 4 uur wiskunde in het secundair onderwijs", klinkt het.

Bij de universitaire opleiding Rechten doen de studenten uit Economie-Moderne Talen het dan weer beter. Daar slaagt 38 procent. In die universitaire richting zijn geen lessen wiskunde opgenomen. "Slaagcijfers voor aso-richtingen kunnen dus nogal variëren naargelang de opleiding aan de universiteit", besluit UHasselt. Toch hebben ook in de opleiding rechten studenten uit Latijns-Wiskunde het hoogste slaagpercentage: 76 procent.

Extra lessen

De universiteit besluit dat de gevolgde studierichting in het aso "een beduidende rol" speelt bij het succes in een bepaalde opleiding aan de universiteit. "Een goede keuze in het aso is dus belangrijk voor de beoogde universitaire studie."

"Maar het is natuurlijk niet de enige factor. Daarnaast spelen nog andere factoren een belangrijke rol, zoals motivatie en doorzettingsvermogen."

De UHasselt is ook van plan om studenten die 3 uur wiskunde volgden in het secundair extra lessen aan te bieden "zodat ze zich voor de start van en tijdens het academiejaar kunnen bijwerken". De universiteit vindt ook dat er een bredere discussie moet komen, "zodat leerlingenbegeleidingscentra en leerkrachten die leerlingen begeleiden in de keuze precies weten wat de gevolgen zijn van het al dan niet kiezen van een extra uur wiskunde".

Meest gelezen