Beslag gelegd op huis en inboedel van 30 Aalsterse carnavalisten

De deurwaarder van verzekeraar Axa heeft beslag gelegd op het huis en de inboedel van 30 leden van de Aalsterse carnavalistengroep "Geloeif Mè Goed". Ze moeten elk 50.000 euro betalen voor de schade die hun uitgebrande praalwagen veroorzaakte in 2004. Als ze niet snel de schadevergoeding kunnen ophoesten, wordt alles meegenomen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
Xinhua News Agency

Na de carnavalsstoet van 2004 vatte de tractor die hun praalwagen voorttrok vuur. De brand brak uit in een loods waar verschillende bedrijven gevestigd waren, waardoor de schade opliep tot zo'n 1,5 miljoen euro. De bedrijven zouden echter al lang uitbetaald zijn door de verzekeringsmaatschappijen.

"Maar verzekeraar Axa, die de meerderheid van de schadelijders bijstond en uitbetaalde, wil dat geld nu invorderen bij de carnavalisten", zegt Johan Van Wilder, de advocaat van de carnavalsgroep. Axa zegt correct gehandeld te hebben, en ook de rechtbank geeft de verzekeraar gelijk. "Uit de expertise blijkt dat het voertuig gebrekkig was en ook niet verzekerd. De rechter heeft geoordeeld dat er wel degelijk sprake was van aansprakelijkheid ten aanzien van ieder individu van de feitelijke vereniging", klinkt het bij Axa.

De deurwaarder heeft gisteren bij de verschillende leden beslag gelegd op hun huis en hun inboedel. Als ze niet snel elk 50.000 euro betalen, wordt alles meegenomen. De Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) wil nu bekijken of er nog bemiddeld kan worden.

In de steek gelaten

De dertig carnavalisten zeggen in een verklaring dat ze zich in de steek gelaten voelen door een deel van de politieke wereld. Ze zeggen dat concrete acties om de druk op lopende onderhandelingen met de verzekeraars op te voeren, uitgesteld werden. "Wij hopen alsnog op een daadkrachtig signaal van het stadsbestuur. Het kan niet zijn dat onschuldige gezinnen hierdoor hun leven zien instorten", klinkt het.

De carnavalisten menen dat de stad Aalst een "verpletterende verantwoordelijkheid" heeft in het dossier en zeggen dat er in het verleden fouten gebeurden waardoor zij als schuldigen werden aangewezen.

D'Haese zegt in begrip te hebben voor de "dramatische situatie". "Maar als stad zijn we geen betrokken partij, want het gaat om een verzekeringsmaatschappij die geld recupereert bij particulieren", verduidelijkt hij. "Het enige wat nog tot de mogelijkheden behoort is een dading treffen met de verzekeringsmaatschappij. We kunnen hen enkel tot menselijkheid aansporen."

De verschillende steunacties die Aalsterse, en andere, carnavalisten de afgelopen maanden organiseerden, brachten 60.000 euro op. "De leden zijn dankbaar hiervoor, maar iedereen beseft dat dit bedrag zelfs geen druppel op een hete plaat betekende", klinkt het.

Meest gelezen