"Zware beslissing, maar ik kón niet anders"

VRT-journalist Siegfried Bracke trekt bij de komende verkiezingen de Kamerlijst voor de N-VA in Oost-Vlaanderen. Voorzitter Bart De Wever trekt de Senaatslijst. Dat hebben beiden bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie.

Gisteren gonsde het al van de geruchten, vandaag is het dan officieel: bij de komende federale verkiezingen trekt politiek journalist Siegfried Bracke (57) de Kamerlijst van de N-VA in Oost-Vlaanderen. Na bijna 30 jaar zet hij daarmee een punt achter zijn carrière bij de openbare omroep.

"Het is de laatste keer dat ik u hier aanspreek met "goede collega's", stak Bracke van wal op de persconferentie met De Wever. "De overstap naar de politiek is een van de moeilijkste beslissingen die ik ooit in mijn leven heb genomen, maar ik ben ook nooit méér van iets overtuigd geweest. Ik kón niet anders dan in de politiek te stappen."

Bracke verklaart zijn keuze voor de politiek vanuit zijn verontwaardiging en zijn ergernis over de situatie. "Ergernis is geen goed gevoel, ik probeer het aan banden te leggen, maar eigenlijk deel ik de mening van zanger Stijn Meuris over de onkunde en de lethargie. Alleen is dat gevoel bij mij al een aantal jaren aanwezig. In de politiek stappen is de enige oplossing om het probleem te lijf te gaan. Dat zei Meuris, en zo voel ik het ook aan."

"Alleen ga ik wel zéker stemmen, want deze verkiezingen zijn niet gewoon belangrijk, maar wel verschrikkelijk belangrijk. Ik denk echt dat we op een historisch kruispunt staan."

"Ben zelf naar Bart De Wever gestapt"

Bracke heeft in zijn carrière van zowat alle partijen de vraag gekregen om de stap naar de politiek te zetten, maar is daar nooit op ingegaan. "Nu ben ik zélf naar Bart De Wever gestapt met de vraag om op een lijst te gaan staan, niet onbelangrijk om te weten", beklemtoont Bracke. "Waarmee ik hem zichtbaar de schrik van zijn leven heb bezorgd. Maar we hebben met elkaar gepraat en vastgesteld dat het klikte. Waarom ik heb gekozen voor de N-VA? Omdat ik heb nagedacht!"

De reactie van De Wever ging "van totale verbijstering, naar contemplatie, naar appreciatie van de stap die Siegfried gezet had. Dat iemand al dertig jaar lang de Wetstraat volgt, zegt "u heeft gelijk", is een compliment". Ook al kan Bracke zich niet voor 100 procent in het partijprogramma van N-VA vinden - "dat kan natuurlijk niet" - zijn de verschilpunten erg klein, luidt het.

Bracke haalt vier grote redenen aan waarom hij voor de Vlaams-nationalisten van Bart De Wever wil deelnemen aan de verkiezingen. "Ten eerste ben ik er grondig van overtuigd dat een verregaande staatshervorming het enige is wat de welvaart van dit land kan redden. Een sterke N-VA is de enige garantie om de Vlaamse partijen zodanig onder druk te zetten dat ze meegaan in de richting van het confederalisme, en om de Franstalige partijen duidelijk te maken dat we het echt menen. Een staatshervorming is ook in hun belang."

"Bovendien is de N-VA een partij die nog de moed heeft om op te komen voor maatschappelijke waarden. Sommigen noemen die conservatief, maar je kan ze evengoed progressief noemen omdat je mensen ermee wil beschermen." Bracke had het onder meer over het boerkaverbod dat vorige week in de Kamer werd goedgekeurd.

Bracke vindt de N-VA ook de meest sociaal voelende partij. Tot slot is de N-VA van alle politieke partijen de meest geloofwaardige, vindt de nieuwbakken Oost-Vlaamse lijsttrekker. "De politiek heeft een geloofwaardigheidsprobleem dat dringend moet worden opgelost. Als ik dan het rijtje afga, is de geloofwaardigheid bij de N-VA het grootst. Een beetje rechtlijnigheid mag toch, als dat betekent dat je niet om de drie dagen van mening verandert."

Bracke woont momenteel nog in Mol, maar verhuist wel naar Gent. Half mei hoopt hij daar een woonst gevonden te hebben. Opmerkelijk: omdat Bracke nu nog in de provincie Antwerpen woont, zal hij op 13 juni niet op zichzelf kunnen stemmen. "Mijn dochters hebben wel al beloofd dat ze dat zullen doen."

30-jarige carrière bij de VRT

Bracke werkte tijdens zijn journalistieke loopbaan vooral als politiek verslaggever bij het radionieuws, "Het Journaal", "De zevende dag" en "Villa politica". Na de vernieuwingsoperatie van de nieuwsdienst was hij een tijdlang hoofdredacteur, een functie die hij vorig jaar stopzette om zelf weer programma's te kunnen maken. Tot vorige week was hij de gastheer van "Bracke op vrijdag" op Canvas. De VRT heeft de samenwerking met Bracke nu stopgezet.

Meest gelezen