Leuvense onderzoekers ontwikkelen nieuw medicijn tegen ziekte van Crohn

Samen met buitenlandse centra zijn onderzoekers van het UZ Leuven erin geslaagd een nieuw efficiënt medicijn te ontwikkelen voor de behandeling van de ziekte van Crohn. De onderzoekers publiceerden deze week twee studies in het vakblad New England Journal of Medicine waarin de werkzaamheid van het nieuwe medicijn wordt aangetoond.
Een doorsnede van de darmwand van een patiënt met de ziekte van Crohn.

De ziekte van Crohn is een aandoening die chronische ontstekingen in de darmen veroorzaakt. Zowel erfelijke als omgevingsfactoren liggen aan de basis van de ziekte.

Al een tiental jaar bestaat een medicijn dat TNF-alfa blokkeert. Dat is een eiwit dat door patiënten in te grote hoeveelheden wordt aangemaakt.

Het nadeel van deze therapie is dat ze bij 10 tot 20% van de patiënten niet aanslaat en bij nog eens 30% na verloop van tijd haar efficiëntie verliest.

Die patiënten zullen nu binnen afzienbare tijd kunnen worden geholpen met Vedolizumab. Zo heet het nieuwe medicijn dat lymfocyten blokkeert. Dat zijn witte bloedcellen die bij deze patiënten massaal naar de darm trekken en daar ontstekingen veroorzaken.

Er bestonden weliswaar al medicijnen die inwerkten op lymfocyten, maar die hielden onaanvaardbare risico's in omdat ze niet alleen de migratie naar de darm, maar ook naar de hersenen blokkeerden. Dat resulteerde vaak in ernstige hersenaandoeningen.

"Met het nieuwe medicijn zijn we erin geslaagd om de migratie van lymfocyten selectief te blokkeren en deze schadelijke bijwerkingen te vermijden", aldus gastro-enterologe Séverine Vermeire van het UZ Leuven.

Verwacht wordt dat het medicijn in de loop van volgend jaar op de Europese markt zal komen.

Meest gelezen