Afstandelijke brief aan slachtoffers treinramp zet kwaad bloed

De slachtoffers en nabestaanden van de dodelijke treinramp in Buizingen uit 2010 hebben van het parket een brief gekregen met daarin de oproep om niet voortdurend naar de stand van het onderzoek te informeren. "We hebben daar totaal geen begrip voor", zegt advocaat Hans Rieder.

Het treinongeval in Buizingen, Vlaams-Brabant, op 15 februari 2010 kostte aan 19 mensen het leven en vele anderen raakten zwaargewond. Het gerechtelijk onderzoek is vier jaar na het ongeval nog steeds aan de gang. Sommige nabestaanden en slachtoffers hadden meer informatie gevraagd aan het parket, maar kregen een eerder koel antwoord terug.

"Het is volstrekt onnodig om herinneringen toe te zenden. Van zodra er een beslissing in de zaak zal genomen worden, zal ik u hierover onmiddellijk inlichten", klinkt het in een brief van het parket aan de slachtoffers. Daarenboven vermeldt de brief dat ze pas binnen 6 maanden nog eens mogen informeren naar het onderzoek.

"Dringend inzage in dossier nodig"

Hans Rieder, de advocaat van een van de slachtoffers, reageert verontwaardigd. "We hebben hier totaal geen begrip voor", zegt hij. "Ten eerste omdat het onderzoek nu al 4 jaar duurt en ten tweede omdat het naar onze mening technisch een relatief eenvoudige zaak is." Het steekt Rieder vooral dat de burgerlijke partijen al zo lang wachten op een concreet antwoord en dan in een droge brief te horen krijgen dat ze nog een half jaar moeten wachten op een nieuwe vraag te stellen.

Rieder klaagt ook aan dat er geen naam onder de brief staat, enkel een onleesbaar handtekening. Hij vraagt dan ook dat de minister van Justitie onderzoekt wie de brief heeft opgesteld en getekend heeft. "Zodat kan duidelijk gemaakt worden aan die persoon dat het ongepast is om dergelijke zaken te versturen vanuit het parket naar mensen die heel hun leven zullen moeten slijten in een rolstoel na een ongeval."

De advocaat zegt ook dat de brief geen enkele juridische waarde heeft. Hij raadt dan ook aan om geen 6 maanden te wachten met nieuwe vragen. "We moeten dringend inzage krijgen in het dossier om de onderzoeksrechter en procureur te verplichten om eindelijk na 4 jaar een initiatief te nemen. Zodat het dossier kan afgesloten worden, voor de rechtbank te brengen en eventueel de verantwoordelijken te vervolgen."

"Onaanvaardbaar"

Procureur Thierry Freyne erkent dat de brief ongelukkig opgesteld is. "Het is een zeer ongelukkig geformuleerd antwoord. Ik kan begrijpen dat men bij het krijgen van dergelijke brief wel gechoqueerd is", zegt hij. "Het is ongelukkige communicatie. Het is een standaardbrief. We hebben dan ook beslist om de standaardbrieven aan te passen."

Freyne ontkent ook dat de slachtoffers 6 maanden moeten wachten op een nieuwe vraag te stellen. Dat staat volgens hem in de brief vermeld omdat er in de zaak van de treinramp ongeveer 900 partijen betrokken zijn.

"Onaanvaardbaar" noemt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) de brief. "Een brief moet juridisch correct zijn, maar ook voldoende empatisch."

Meest gelezen