Britse kranten tackelen Van Rompuy

In de laatste dagen voor er een beslissing moet vallen over wie de eerste EU-president wordt, lijkt het alsof de Britse pers aan een offensief is begonnen tegen de kandidatuur van Herman Van Rompuy. Na The Daily Telegraph gisteren, is het vandaag de beurt aan The Times om hem in de wind te zetten.

The Times adviseert de EU-leiders in een hoofdartikel met de titel "een onvolmaakte kandidaat" om niet voor Herman Van Rompuy (CD&V)Ā  te kiezen als eerste permanente voorzitter van de Europese Raad.

Het is niet dat Van Rompuy geen kwaliteiten heeft, schrijft de krant: hij slaagt erin om een vijfpartijenregering overeind te houden in een land met communautaire spanningen tussen Vlamingen en Walen, dat bovendien een crisis achter de rug heeft met de Fortis-zaak. "Van Rompuy heeft een kwetsbare regering stabiliteit bezorgd," klinkt het.

De negatieve punten wegen evenwel zwaarder door, besluit The Times. Van Rompuy heeft te weinig uitstraling, mist ervaring in de internationale politiek en we weten eigenlijk niet wat hij precies kan.

"Hij is zo anoniem", schrijft The Times, "dat een gemiddelde waarnemer zelfs meer enthousiasme kan opbrengen voor de kandidatuur van Jan Peter Belkenende, de Nederlandse premier. De EU-leiders moeten nog eens heel goed nadenken en voor Balkenende kiezen."

"Van Rompuy gaat Europese vlag en hymne opdringen"

Gisteren al had The Daily Telegraph tegenwind gegeven voor Van Rompuy. De Telegraph haalde daarvoor een CD&V-manifest naar boven waarin opgeroepen zou worden om de Europese symbolen wijder te verspreiden.

De krant, die het overigens heeft over "Herbert" Van Rompuy,Ā  schrijft dat het manifest zou pleiten voor "de massale uitbreiding van de aanwezigheid van Europa in stadhuizen en scholen, en op sportevenementen." Van Rompuy zou ook meer Europese symbolen willen invoeren, zoals identiteitskaarten, nummerplaten, vlaggen en zelfs een Europese hymne.

De Telegraph huivert al bij de gedachte van een verplichte Europese vlag: "We gaan niet met de Europese vlag zwaaien", klinkt het. Bij CD&V zelf worden de plannen ontkend.

"Soms krijgt de juiste kandidaat ook echt de job"

De Amerikaanse krant Wall Street Journal neemt het dan weer op voor Van Rompuy. De krant verkiest onze Belgische premier boven de Britse kandidatuur van Tony Blair.

"Blair mag dan wel mikken op het EU-presidentschap, hij is geen Belgische Haiku Master", luidt de titel boven het artikel, dat ook twee haiku's van de premier bevat.

Van Rompuy is de juiste man voor de functie, "net omdat hij laag scoort op het vlak van zelfvertrouwen en drang naar macht." Waarna de krant Christopher Tugendhat citeert, een voormalige EU-functionaris, die hem onder meer capabel en geschikt noemt. "En soms krijgt een geschikte kandidaat ook echt de job."

De krant wijst nog op het feit dat Van Rompuy ingewikkelde procedures beheerst en meerdere talen spreekt en citeert een Poolse analist: "Als je weet hoe je Belgiƫ kan leiden, dan kan je het ook in de EU."

Meest gelezen