"Overheidsbank beste garantie voor spaargeld"

Groen! wil dat de volgende regering een overheidsbank opricht waar spaargeld veilig kan worden beheerd, zonder dat er risico's worden genomen op de beurs. De groenen willen ook dat er weer een strikte scheiding komt tussen gewone spaarbanken en zakenbanken.

Volgens de oppositiepartij heeft de regering-Leterme de bankencrisis niet goed aangepakt en is onze economie nu zeer kwetsbaar. De zelfregulering van de financiële markten heeft volgens Groen! geleid tot de grootste ramp sinds de grote depressie van de jaren 30.

Spaar- en zakenbanken moeten daarom strikter gescheiden worden, vindt Groen! "Het grootste pro-argument voor een overheidsbank is dat de spaargelden in alle veiligheid worden beheerd en dat de ingezamelde spaargelden kunnen worden gebruikt om via een volkslening de crisis te overbruggen en onze econmie een boost te geven", zegt Meyrem Almaci, lijsttrekker  voor de Kamer in Antwerpen.

De traditionele banken moeten zich volgens Groen! weer volledig toeleggen op het verzamelen van spaargelden en het verlenen van kredieten aan particulieren en ondernemingen. Zakenbanken zouden dan geen deposito's meer kunnen krijgen, noch van particulieren noch van banken.

Spaarbanken mogen volgens de groenen niet langer beursgenoteerd zijn om overdreven winstbejag uit te sluiten. De partij wil beurstransacties trouwens zwaarder belasten en bepaalde risicovolle beleggingen verbieden.

CD&V ziet weinig heil in overheidsbank

CD&V ziet dan weer weinig heil in de oprichting van een overheidsbank. Volgens de christendemocraten heeft de vorige regering de bankencrisis wel degelijk goed aangepakt. "Het IMF heeft België goede punten gegeven voor de aanpak van de bankencrisis. We krijgen liever een slecht rapport van Groen! en goede punten van het IMF dan omgekeerd", zegt Hendrik Bogaert namens CD&V.

De Vlaamse christendemocraten wijzen erop dat er geen euro spaargeld van de mensen verloren ging, "zelfs niet van de Kaupthing-spaarder die onder Luxemburgs toezicht viel". "Als een van de eerste landen heeft België ook het financieel toezicht hervormd. Andere landen zoals de Verenigde Staten en Nederland zijn nog volop aan het discussiëren", stelt Bogaert. "We hebben dus al lessen getrokken uit de crisis, en stappen gezet om herhaling te voorkomen."

Bogaert meent dat de oprichting van een overheidsbank weinig oplost. "Niet alleen is die bank ongetwijfeld concurrentievervalsend, ze zorgt er ook voor dat de overheid extra risico's op zich neemt, en dus extra kwetsbaar wordt voor speculanten", luidt het. CD&V stelt zich trouwens ernstige vragen of bankieren wel een kerntaak is van de overheid. "Zijn er geen belangrijkere uitdagingen voor een regering? ", aldus de partij die daarbij onder meer de vergrijzing, de werkloosheid en de begroting aanhaalt.

De christendemocraten wijzen er nog op dat ook zij de piste naar voren geschoven hebben om opnieuw een duidelijkere scheiding aan te brengen tussen spaar- en zakenbanken. "Maar daarvoor zal in hoofdzaak internationale wetgeving nodig zijn. België is geen eiland in de financiële wereld", luidt het.

Meest gelezen