"Copernicaanse revolutie of samenwerkende kmo's?"

De N-VA en Open VLD willen allebei een confederale staat, de ene als eind-, de de andere als tussenstation. Bart De Wever (N-VA) heeft het over een "Copernicaanse omwenteling", Alexander De Croo (Open VLD) over "drie dynamische kmo's die samenwerken". Beide voorzitters gingen over hun visie op de staatshervorming in debat in De ochtend op Radio 1.

Zowel de N-VA als Open VLD maakte gisteren haar partijprogramma bekend. Beide partijen streven naar een confederatie, maar -belangrijk verschil- voor de N-VA is dat slechts een tussenstation op weg naar onafhankelijkheid, voor de liberalen is het een eindstation. 

"De realiteit toont aan dat we een stap moeten vooruitzetten, want beide regio's zijn nu eenmaal veranderd", zegt De Croo. "België is nu een centrale, industriële fabriek die niet meer zo goed functioneert. Wij willen gaan naar drie dynamische kmo's die zelf financiële verantwoordelijkheid dragen, die stoppen met elkaar tegen te werken en die, omwille van de efficiëntie, beslissen om nog een aantal zaken samen te doen, zoals justitie, politie, een gemeenschappelijke sokkel van solidariteit. Want het efficiëntievoordeel van België willen we absoluut niet weggooien."

"De Croo mag mij eens zeggen wat er in dit land nog efficiënt gebeurt", reageert De Wever die het programma van Open VLD een "federalisme plus of een confederalisme light" noemt.

"We zitten nu in een land waar, als je het niet eens raakt, alles unitair blijft. Wat we nodig hebben, is een Copernicaanse omwenteling: schuif alles naar de deelstaten, laat ze zelf belastingen innen en ze zullen er verantwoordelijk mee omspringen. En als die deelstaten het eens raken om zaken samen aan te pakken, doe dat dan samen. Zo raken we misschien eindelijk uit het sukkelstraatje."

Volgens de liberale partijvoorzitter is een ingrijpende hervorming nodig, maar is het communautaire geen doel op zich. "Het is nodig om de problemen aan te pakken, maar we moeten ook realistisch blijven. Een dialoog met de Franstaligen wordt ook onmogelijk als je zegt dat het confederalisme geen eindpunt is."

"Het kan wel zijn dat de Franstaligen zo'n Copernicaanse omwenteling niet leuk vinden, maar het is aan de Vlamingen om te laten zien dat zij dat wel willen", repliceert De Wever. "Ik heb trouwens niet de gewoonte om aan Olivier Maingain of Joëlle Milquet te vragen welke standpunten ik mag innemen."

"Deelstaten moeten groot deel sanering op zich nemen"

De gemeenschappen en gewesten zullen "een groot deel van de sanering" op zich moeten nemen die noodzakelijk is om de Belgische overheidsfinanciën weer op orde te krijgen, beklemtoonde De Croo ook tijdens het debat. "Enkel op federaal niveau besparen, betekent immers snijden in de federale kerntaken als politie, pensioenen of sociale zekerheid. En ik hoop dat dat niet de bedoeling is van de andere partijen."

Meest gelezen