Lokeren “fel naturel” of “fel criminel”?

Er zijn in “De vragende partij” weinig voorstellen over veiligheid. Eentje valt op: in Lokeren rijst de vraag of de burgemeester en zijn politie informatie over inbraken, geweld of drugs censureren.

Het veiligheidsthema komt opvallend weinig aan bod in “De vragende partij”. In de top vijf van de vragen die zijn doorgestuurd naar de lijsttrekkers zijn er slechts 2 % voorstellen over meer politie op straat, een inbrakenplaag, drugsdealers, meer flitspalen, …

In de zesde reeks vragen - die vandaag een antwoord kregen van de lijsttrekkers - duikt een merkwaardige vraag op. In Lokeren is veiligheid wel een verkiezingsthema:

  • “Ik stel voor dat Lokeren stopt met de censuur die heerst. Een klas die in elkaar geslagen wordt. Wat doen we in Lokeren? Alles mooi stil houden. Bij inbraken hetzelfde. Dat ruikt naar censuur.”

Zoals in vele gemeenten informeerde de Lokerse politie lokale journalisten dagelijks over haar interventies. Maar de Lokerse  burgemeester heeft zijn politie de opdracht gegeven om die informatie selectiever de wereld in te sturen. Kleine criminaliteit wordt niet meer meegedeeld aan de journalisten.

Burgemeester Filip Antheunis (Open VLD) wou het imago van de stad oppoetsen. De stad had een slechte reputatie. Ze kwam geregeld in het nieuws met hangjongeren die voor moeilijkheden zorgden.

Die problemen zijn van de baan, zegt de burgemeester fier in ons politiek portret van de stad: “We hebben geïnvesteerd in veiligheid zoals de camerabewaking. We stonden binnen het arrondissement lange tijd bij de top als het over criminaliteit ging. Nu zitten we onder het arrondissementeel gemiddelde.”

Het imago van Lokeren is inderdaad opgepoetst, geeft de oppositie toe, door allerlei investeringen, maar de vraag rijst of de veiligheid inderdaad verbeterd is.

Geen censuur

Vlaams Belang is overduidelijk in haar antwoord op de vraag over censuur: “Dat IS censuur! De stad wil de indruk geven aan de burgers dat er in Lokeren geen problemen zijn. Liefst met holle, onnozele slogans als "Lokeren, fel naturel", terwijl het eigenlijk veel realistischer zou klinken bij het gebruik van "Lokeren, fel criminel". Ach ja, ook de struisvogels steken hun kop in de grond.”

De burgemeester ontkent formeel: “Er is geen censuur. Het incident met die klas stond in alle kranten. De korpschef en ik bezochten de klas”. Hij geeft wel toe dat de politie niet meer alle informatie doorspeelt. De reden? “Wat we wel niet meer wereldkundig maken zijn de echte faits-divers zoals een spiegel van een auto die weg is. In het communiceren van die dingen moet de politie geen tijd steken. Maar over ernstigere dingen berichten we.”

Ook coalitiepartner CD&V ontkent fel dat “de politie informatie achterhoudt”. Lijsttrekker Filip Liebaut legt uit waarom het gemeentebestuur “faits-divers” niet meer meedeelt: “Wel hoop ik met een meerderheid van de Lokeraars dat onze stad zoveel als mogelijk op een positieve wijze in de media zou komen. Daar is de afgelopen jaren hard aan gewerkt. Elke Lokeraar wordt beter van een positieve uitstraling van onze mooie stad.”

De meerderheid van Open VLD en CD&V krijgt de opvallende steun van oppositiepartij SP.A-Groen: “De feiten zijn wel degelijk in de pers geweest en elke politieke fractie heeft het incident in de gemeenteraad veroordeeld.”

"Lokeren is veiliger"

Over de grond van de zaak is de burgemeester zeker van zijn stuk. Cijfers tonen aan dat Lokeren veiliger is geworden: “Ook is er een positieve evolutie vast te stellen in de criminaliteitscijfers. Er zijn dus ook minder zware feiten te melden.”

Erik Wijnen

Meest gelezen