Hoeveel "Hollandse varkens" krijgt Ravels er nog bij?

De inwoners van Ravels liggen vooral wakker van Nederlandse bedrijven die immense varkensstallen willen bouwen in de deeldorpen. Ze kijken dan ook uit naar de manier waarop het toekomstige bestuur de vele milieuaanvragen van varkensbedrijven zal aanpakken. De gemeente heeft ook dringend nood aan opvangplaatsen voor senioren.

Het gemeentebestuur van Ravels mocht deze legislatuur verscheidene petities in ontvangst nemen. Vaak protesteerden inwoners daarmee tegen de mogelijke komst of uitbreiding van varkensstallen. Nederlandse varkensbedrijven dienden daarvoor milieuaanvragen in voor locaties in de verschillende deeldorpen. Telkens gingen de bewoners van dat dorp op hun achterste poten staan, uit vrees voor geurhinder en een sterke toename van het vrachtverkeer.

De petities tegen de komst van Nederlandse varkensbedrijven hadden nu eens succes, dan weer bleken ze tevergeefs. Door de grote oppervlakte open landbouwruimte in Ravels, is de kans groot dat tijdens de komende legislatuur nog gelijkaardige milieuaanvragen ingediend zullen worden. Het gemeentebestuur wacht een moeilijke taak om die aanvragen volgens een eenvormige visie te beoordelen.

FC Poppel werd geregulariseerd

Eén van de opvallendste petities die het schepencollege deze legislatuur overhandigd kreeg, was ongetwijfeld die van voetbalclub FC Poppel. De terreinen van de club lagen zonevreemd. De club verzamelde ruim 3.000 handtekeningen om de accommodatie geregulariseerd te krijgen, maar een Nederlandse buurman bleef dwars liggen.

Het gemeentebestuur slaagde er uiteindelijk toch in om de hogere overheden te overtuigen om de velden en de kantine te regulariseren.

Nederlanders jagen prijzen de hoogte in

Net zoals in buurgemeente Oud-Turnhout vestigen zich ook in Ravels heel wat Nederlanders. Bijna de helft van alle inwoners van de gemeente zijn niet van Belgische afkomst. De buitenlanders zijn vaak ingeweken Nederlanders die de grond- en woningprijzen de hoogte injagen.

Het is een uitdaging voor het gemeentebestuur om jongeren betaalbare bouwgronden aan te bieden. In januari 2012 werden alvast 36 kavels van de nieuwe verkaveling Kerkakker op de markt gebracht, gekoppeld aan koopvoorwaarden om de eigen jeugd meer kansen te geven een bouwgrond te bemachtigen.

Een nieuw woon- en zorgcentrum

Jongeren betaalbare gronden aanbieden, is ook een manier om de vergrijzing tegen te gaan. De gemeente kampt door die vergrijzing momenteel met een tekort aan rusthuisbedden. Het is de bedoeling om volgende legislatuur door de bouw van een nieuwbouw aan woon- en zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van de Kempen het aantal bedden te verhogen van 91 naar 130.

Tegen 2022 volgt dan een volgende fase waarbij het oude gebouw wordt gerenoveerd.

Aantal verkeersdoden: nul

Het gemeentebestuur heeft zichzelf in december 2011 een grote uitdaging opgelegd: het aantal verkeersdoden tot nul reduceren. De gemeente ondertekende het SAVE-charter en gaf daarmee aan dat verkeersveiligheid een topprioriteit wordt de komende jaren.

Het is de bedoeling om de komende jaren alle gewestwegen zonder fietspad van een fietspad te voorzien. Het streefdoel is één nieuw fietspad per jaar.

Jef Van Nooten

Meest gelezen