"We riskeren een Griekenland-scenario"

Het is hard tegen hard in Kluisbergen. De gemeentepolitiek is gepolariseerd. De discussie gaat over de centen. Ook de Ronde van Vlaanderen zorgt voor spanning.

Het is zelden stil tijdens de gemeenteraden in Kluisbergen. Integendeel, er vallen harde woorden. Zelfs luttele uren voor de verkiezingen, zes jaar geleden, ging het er hevig aan toe. “Verkiezingsstunt”, besloot de oppositie. “Obstructiepolitiek”, repliceerde burgemeester Philippe Willequet (Gemeentebelangen).

De aanleiding was nochtans een detail, de verkoop van een voetbalveld. Onmiddellijk na de verkiezingen zat het er bovenarms op na klachten van de oppositie over fraude bij het tellen. Hetzelfde scenario bij de organisatie van de Ronde van Vlaanderen.

Polarisatie

Meerderheid en oppositie zijn het over zowat alles oneens. In Kluisbergen was er  dit jaar spektakel omdat voor het eerst de wielergoden drie rondjes door de gemeente fietsten. Er is een felle discussie over een VIP-tent.

De oppositie klaagt aan dat het politiereglement een monopolie geeft aan organisator Flanders Classics. De meerderheid roept de veiligheid in omdat voor het eerst zo’n 60.000 wielerfanaten  Kluisbergen zullen overrompelen.

Ook een "kwartring" om de deelgemeente Berchem te ontsluiten leidt tot felle debatten. Net zoals plannen om het verlieslatende recreatiedomein het Kluisbos te verkopen of voorstellen om belastingen te verlagen.

Griekenland-scenario?

Maar over de Vlaamse zaak wordt weinig gepraat in deze gemeente, het is nochtans een faciliteitengemeente. De discussie gaat over de centen.

“We moeten de tering naar de nering zetten”, vindt Pascal Van Steenbrugge, SP.A. “Er ligt een zware hypotheek op Kluisbergen,” zegt Jean-Paul Martin, CD&V. “Hopelijk stevenen we niet af op een Griekenland-scenario,” meent Vanden Bossche, N-VA. Over de cijfers hangt veel mist. Elke partij heeft zowat een eigen berekening.

Goed bezig

Burgemeester Willequet vindt dat er te hard aan de alarmbel wordt getrokken want “zoals in het verleden zullen we ook nu oplossingen vinden”.

En dat zal volgens hem ook lukken voor een tweede dossier: het recreatiedomein de Kluisberg is verlieslatend en de gemeente moet jaarlijks bijpassen. Het domein staat binnenkort te koop.

Zijn toekomstige plannen? “Ik kies voor continuïteit. Voortdoen zoals we bezig waren. Dat is goed en de kiezer weet dat.”

Erik Wijnen

Meest gelezen