De zenuwen staan gespannen in De Panne

Sinds het overlijden van Willy Vanheste leidt burgemeester Robert Butsraen de VEDA-meerderheid in De Panne. Het kartel van liberalen en socialisten was nooit een toonbeeld van eensgezindheid en binnen de VLD rammelde het ook nog eens aan alle kanten. Dat culmineerde in de verkiezing van Bram Degrieck als schepen van Toerisme. Degrieck behoort tot de CD&VPlus-oppositie.

Willty Vanheste (SP.A) begon de nieuwe legislatuur in 2007 in een comfortabele positie. Zijn VEDA haalde 13 van de 21 zetels, CD&V (later CD&VPlus) moest het stellen met 7, Vlaams Belang met 1.

Na het overlijden van Vanheste in november 2007, kwam de tweedracht in de VEDA en vooral bij de VLD onderling een eerste keer scherp tot uiting. Zijn liberale vriend Marc Decoussemaeker was de gedoodverfde nieuwe burgemeester - Willy Vanheste zou hem op zijn sterfbed nog eens als opvolger aangeduid hebben - maar de socialisten eisten het burgemeesterschap op. Ze hadden er recht op volgens de bestuursafspraak, zo niet wilden ze stevige compensaties.

Voor sommige liberalen was dit het ideale excuus om voor de socialist Robert Butsraen en dus niet voor hun partijgenoot Decoussemaeker te kiezen. Het had veel weg van een afrekening. Decoussemaeker had er duidelijk niet veel zin meer in en diende begin dit jaar zijn ontslag in. Zijn opvolging was een echte vaudeville.

Tegen de wil van zijn partij in, die voor Martine Linthout opteerde, stelde de liberaal Christophe Delrive, voorzitter van de gemeenteraad, zichzelf kandidaat voor het ambt van schepen van Toerisme. Hij kreeg de steun van de socialisten. De liberalen stemden voor Bram Degrieck, de kandidaat van de CD&VPlus-oppositie, die het uiteindelijk haalde.

Kartel als antwoord op voorakkoord

De politieke kaarten zijn inmiddels - met het oog op de verkiezingen van oktober - helemaal herschud. Het begon met de liefdesverklaring tussen CD&VPlus en de SP.A. Zij tekenden een voorakkoord om samen te besturen als zij een meerderheid kunnen vormen.

De kopman van CD&VPlus is provincieraadslid Johan Blieck (foto in tekst). De SP.A doet het als D.A.S. (De Panne-Adinkerke Samen), onder leiding van Ann Vanheste, dochter van, en met huidig burgemeester Robert Butsraen in haar rangen.

Het voorakkoord tussen oranje en rood schoot in het verkeerde keelgat bij de VLD, de huidige kartelpartner van de S.PA. De liberalen antwoordden prompt met het toch niet voor de hand liggend kartel "Visie 2020 & N-VA". Visie 2020 groepeert de liberale partners Open VLD en ADPP (Adinkerke-De Panne Progressief, vroeger LDD.

De lijst wordt getrokken door schepen van Financiën en Cultuur Serge Van Damme, een man die een degelijke indruk laat en een goede dossierkennis heeft. Een man die ook niet bang is om zijn mening te geven, ook als dat niet de mening is van zijn collega-schepenen, zoals in de dossiers Zeelaan en nieuw kerkhof. Roland Florizoone, nu schepen van Openbare Werken, duwt de lijst.

De politieke verschuivingen in De Panne inspireerden de enige Vlaams Belanger, Reinhilde Van Cleemput, tot de uitspraak dat zij nog de enige geloofwaardige persoon is in de gemeenteraad.

Mark Maes

Meest gelezen