Tweestrijd tussen Bart Halewyck en Roland Defreyne in Gistel

In Gistel worden op 14 oktober alle ogen gericht op de tweestrijd tussen huidig burgemeester Bart Halewyck (CD&V) en diens voorganger Roland Defreyne (open VLD). Kan Halewyck de touwtjes in handen houden of moet hij dit keer zijn meerdere erkennen in Defreyne? Of zou het kunnen dat een derde man zijn voordeel haalt uit deze strijd en de burgemeesterssjerp opeist?

Burgemeester Bart Halewyck gaat dit jaar met een heel andere ingesteldheid naar de kiezer dan zes jaar geleden. Zoals hij het zelf verwoordde was hij toen helemaal niet “voorzien” om burgemeester te worden, maar door een onverwachte coalitievorming werd hij toch de eerste burger van Gistel.

Het burgemeesterschap was een hele opdracht voor Halewyck, maar hij slaagde er naar eigen zeggen in om de stad op een voortreffelijke manier te leiden. “Wij hebben samen met onze coalitiepartners goed werk geleverd en we hopen van de kiezer opnieuw mandaat te krijgen om ons werk verder te zetten”, aldus Halewyck, die ook zijn coalitiepartners betrekt in zijn betoog.

Roland Defreyne als grote uitdager

Dat de burgemeester zijn coalitiepartners betrekt in zijn betoog, is overigens erg logisch. Hij heeft immers zijn sjerp aan hen te danken. In 2006 leek het immers zo klaar als pompwater dat Roland Defreyne zichzelf als burgemeester zou opvolgen. Hij haalde met 1800 stemmen het grootste aantal voorkeurstemmen in de stad en kon bijna dubbel zoveel stemmen op zijn naam schrijven als Halewyck.

N-VA en SP.A-Spirit besloten echter een coalitie te vormen met CD&V, en Defreyne en zijn partij werden met acht van de 21 zetels buiten spel gezet. Defreyne maakt er dit jaar dan ook geen geheim van dat hij zint op revanche en met Open VLD opnieuw mee wil besturen.

Kan N-VA verrassen?

Zowel Halewyck als Defreyne worden echter bedreigd door een derde strijdpartij. De N-VA, die in 2006 goed was voor twee zetels, trekt met dezelfde kopman, Gilbert Beirens, naar de kiezer. De partij die zes jaar geleden koos voor een coalitie met CD&V en die open VLD aan haar lot overliet, zou wel eens de verrassing kunnen worden van de verkiezingen in Gistel.

Ongetwijfeld zal de lokale afdeling mee profiteren van het succes van de N-VA nationaal en de vraag is dan ook of de N-VA na 14 oktober niet meer zal eisen dan een schepenzetel.

Wat met Groen, SP.A en Vlaams Belang?

Behalve de N-VA wil ook Groen – Gistel Progressief Kartel mee besturen. Steve Clemens, lijsttrekker van Groen-GPS dat zich voor het eerst kandidaat stelt in Gistel, is ervan overtuigd dat kleinere partijen wel eens het verschil kunnen maken wanneer er coalities gevormd moeten worden. Het nieuwe kartel is dan ook bereid om deel te nemen aan het bestuur

SP.A trekt dit jaar met een nieuwe kopman naar de kiezer. Redgy Tulpin, die jarenlang de socialistische lijst aanvoerde, gaf de fakkel door aan Michel Vincke. Die nam in 2006 voor het eerst deel aan de verkiezingen en werd meteen schepen van financiën, budget, personeel, tewerkstelling en onderwijs.

Vlaams Belang tenslotte heeft net als in 2006 voor lijsttrekker Eric Jaegers gekozen. De partij trekt met een onvolledige lijst van negen kandidaten naar de kiezer. Deze kandidaten willen vooral inzetten op het thema veiligheid.

Paul Bruneel

Meest gelezen