WHO waarschuwt voor "post-antibiotisch tijdperk"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt in een nieuw rapport voor de resistentie tegen antibiotica. "Resistente bacteriën zijn wereldwijd een bedreiging voor de volksgezondheid", klinkt het. "We gaan een tijdperk tegemoet waarin mensen zullen sterven aan ziekten die al decennialang met succes bestreden kunnen worden".

Apocalyptisch en niet echt rooskleurig. Zo kan je het nieuwe rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) misschien nog het best omschrijven. In het rapport waarschuwt de organisatie voor bacteriën die al jarenlang met succes bestreden konden worden, maar nu, door hun resistentie tegen antibiotica, opnieuw heel wat dodelijke slachtoffers zullen maken.

Het rapport is gebaseerd op een onderzoek in 114 landen. Daarbij werden zeven bacteriën onder de loep genomen die verantwoordelijk zijn voor de meest voorkomende ziekten, zoals longontstekingen, diarree en bloedinfecties. 

"De resultaten zijn verbazingwekkend", klinkt het. "In heel wat landen werkten de twee belangrijkste soorten antibiotica niet meer bij meer dan de helft van de patiënten die behandeld werden". Volgens één van de onderzoekers is "de wereld op weg naar een post-antibiotisch tijdperk, waarin mensen sterven aan ziekten die al decennialang met succes bestreden konden worden".

"Gevolgen van resistentie zullen verwoestend zijn"

Het duistere toekomstbeeld is volgens de onderzoekers het gevolg van het misbruik van de geneesmiddelen. "Bacteriën muteren voortdurend", klinkt het. "Door te vaak te veel antibiotica te gebruiken worden de bacteriën uiteindelijk immuun voor de stoffen die ze eigenlijk moeten bestrijden".

Volgens het rapport moeten er dan ook dringend maatregelen genomen worden om de manier waarop geneesmiddelen worden geproduceerd, voorgeschreven en gebruikt, te verbeteren. "Zo niet zullen de gevolgen voor de gezondheid van de hele wereldbvolking verwoestend zijn", klinkt het.

Eén van de onderzoekers maakte zelfs een vergelijking met de problematiek van de klimaatopwarming. "Dit rapport moet een wake-up call zijn voor alle regeringen en de pharmaceutische industrie".

Meest gelezen