Avondklok is ingesteld in hoofdstad Burkina Faso

In Burkina Faso is de avondklok ingesteld in de hoofdstad Ouagadougou. Dat heeft het ministerie van Veiligheid meegedeeld. De maatregel komt er na twee dagen en nachten van muiterij in het leger en protest tegen plunderingen door militairen.

Na de opstand in enkele legerkazernes waren het vandaag de marktkramers die hun woede uitten. De handelaars staken onder meer de zetel van de regeringspartij en het ministerie van Handel in brand, en ook verschillende voertuigen gingen in vlammen op.

Er zijn ook enkele overheidsgebouwen en handelszaken geplunderd. De ruiten van het stadhuis van Ouagadougou en het parlementsgebouw werden ingegooid.

Het leger en de politie hebben in de lucht gevuurd om de manifestanten uiteen te drijven.

President stuurt regering wandelen

Vrijdag was in het leger muiterij losgebroken. Militairen zijn boos, naar verluidt omdat ze een huurtoelage niet uitbetaald kregen. De soldaten schopten keet in Ouagadougou. Ook afgelopen nacht was het bijzonder onrustig in de stad. Winkels werden geplunderd, de huizen van bondgenoten van Compaore werden in brand gestoken.

Compaore heeft de regering naar huis gestuurd en heeft de chef van het leger en het hoofd van de presidentiƫle garde ontslagen.

Er broeit wat in Burkina Faso. Vorige week kwamen de politieagenten al betogen tegen de hoge voedselprijzen. In maart staken studenten dan weer verschillende overheidsgebouwen in brand. Zij uitten hun woede over de dood van een jongeman die in de gevangenis om het leven gebracht zou zijn.

Blaise Compaore is al sinds 1987 president van Burkina Faso. Eerder was hij het brein achter de coup die de legendarische revolutionaire leider Thomas Sankara in 1983 aan de macht bracht. In oktober 1987 keerde Compaore zich tegen Sankara na meningsverschillen over de te volgen politieke koers. Bij die coup kwam Sankara om het leven.

Sindsdien regeert Compaore met ijzeren vuist over het straatarme Burkina Faso, hoewel dat sinds 1991 officieel een democratie is. Politieke tegenstanders krijgen niet echt een kans en van vrije pers is geen sprake. Zo zit het Burkinese regime naar alle waarschijnlijkheid achter de moord op de kritische journalist Norbert Zongo in 1998. In november werd Compaore herkozen met tachtig procent van de stemmen, maar volgens zijn tegenstanders werd er op grote schaal gefraudeerd.

Op het regionale vlak heeft Compaore zich vaak als bemiddelaar geprofileerd, onder meer bij het conflict in Ivoorkust. Maar volgens sommige waarnemers was hij ook betrokken partij in de conflicten in Ivoorkust en Liberia en zou hij onder meer de Ivoriaanse rebellen van de Forces Nouvelles en het regime van de Liberiaanse oud-dictator Charles Taylor hebben gesteund.

Meest gelezen