CD&V wil deelnemen aan onderhandelingen

CD&V wil deelnemen aan de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering. Dat heeft voorzitter Wouter Beke gezegd. De voorwaarde is wel dat alle partijen rond de tafel de laatste voorstellen van formateur Di Rupo aanvaarden.

Toen Di Rupo vorige week zijn onderhandelingsnota presenteerde, waren er zeven partijen die "ja, maar" zegden en dus bereid waren op basis van de nota aan regeringsonderhandelingen te beginnen.

De N-VA antwoordde categoriek neen, en ook CD&V had grote problemen met de nota. Voorzitter Beke drong er bij de formateur op aan om inzake BHV de wetsvoorstellen die hij zelf als bemiddelaar had geformuleerd mee te nemen.

Hij wilde ook dat de extra compensaties voor de Franstaligen die Di Rupo in zijn nota had opgenomen, geschrapt zouden worden. Het ging daarbij om de federale kieskring, de tweetalige lijsten in Brussel, de aanpassing van de taalwetgeving in Brussel en het goedkeuren van het minderhedenverdrag. CD&V had ook grote moeite met de bijdrage van de gewesten aan de federale begroting.

Na overleg met de zeven andere partijen is Di Rupo nu grotendeels aan die bezwaren tegemoetgekomen. Vanmiddag schoof hij een aantal principes naar voren voor mogelijke regeringsonderhandelingen.

Di Rupo neemt de wetsvoorstellen inzake BHVĀ van Beke grotendeels over en de heikele punten over compensaties voor de Franstaligen worden afgevoerd naar werkgroepen. Over de bijdrage van de gewesten aan de federale begroting zal "te goeder trouw" worden onderhandeld.

CD&V had tot morgenmiddag de tijd gekregen om een antwoord te formuleren op deze voorstellen, maar Wouter Beke zei vanavond al ja.

"Formateur Elio Di Rupo lijkt met de vijf principes die hij aan CD&V voorlegde, tegemoet te komen aan de voorwaarden die de Vlaamse christendemocraten hadden gesteld om aan de onderhandelingen deel te nemen", zei Beke.

"CD&V is dan ook bereid onmiddellijk de onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde op te starten, op voorwaarde dat ook de andere zeven partijen ermee instemmen de zogenaamde "ballast" uit de onderhandelingen te halen."

Meest gelezen