Radiomonument Jos Ghysen (88) is overleden

In Hasselt is radiomonument Jos Ghysen overleden. Hij werd 88 jaar. Ghysen was de stem achter populaire radioprogramma's als "Het schurend scharniertje" en "Te bed of niet te bed" en hij presenteerde "Zondag Josdag". De laatste jaren van zijn leven werden echter overschaduwd door beschuldigingen van seksueel misbruik.

Jos Ghysen werd gebeten door radio toen hij tijdens de oorlog naar de clandestiene Vlaamse uitzendingen uit Londen luisterde. Na de oorlog begon hij te werken als onderwijzer. Hij publiceerde in de jaren vijftig enkele boeken onder het pseudoniem André Roggen en bouwde vanaf 1954 zijn radioloopbaan uit bij Radio 2.

In "Het schurend scharniertje" (1954-1994) bracht hij wekelijks een cursiefje. De stem van Ghysen werd in het programma ingeleid door de typische intro met piepende deur.

Van 1967 tot 1990 presenteerde hij het radioprogramma "Te bed of niet te bed", dat op zaterdagochtend op een bepaald moment zo'n miljoen luisteraars had. In het quizprogramma streden kandidaten voor een reisje.

"Ik heb nooit iets voorbereid", zei Ghysen daarover. "Ik had geen zenuwen. Het is hetzelfde als thuis iets aan je vrouw en kinderen vertellen. Ik heb ook nooit het gevoel gehad dat ik met 1 miljoen mensen praatte, maar wel met 1 of 2." Ook de oneliner waarmee Ghysen het programma afsloot -"bij leven en welzijn"- klinkt nog altijd bekend in de oren.

Ghysen met assistente in "Zondag Josdag"

Hoewel Jos Ghysen geen tv ambieerde, kreeg zijn populariteit toch een vervolg op het scherm. In 1988 presenteerde hij het spelprogramma "Vlaanderen erger je niet" op de openbare omroep. "Ik kende er niets van. Dat was pure horror. In die tijd had je ook niemand die je coachte", gaf Ghysen toe. Later volgde "De 50 prijzen van Jos Ghysen". Aan dat spelprogramma beleefde Ghysen wél plezier.

Bij zijn afscheid van de radio, in 1991 op zijn 65e, kreeg Ghysen de aanbieding om rechtstreekse televisie te maken voor de commerciële zender VTM. Het werd het druk bekeken "Zondag Josdag" waarin Ghysen met een assistente (onder andere Bé De Meyer) gasten ontving die over hun hobby's kwamen praten. Het praatprogramma liep zeven jaar.

Van Q-Music naar blogger van het jaar

Q-Music vroeg een aantal jaar geleden Jos Ghysen om oneliners te verzinnen voor na het ochtendnieuws van 7 uur. "Blijkbaar vonden ze de combinatie van de oude Jos met de jongere luisteraars wel curieus. Ik vond het plezierig en de respons was enorm", vertelde Ghysen over het experiment. De samenwerking met Q duurde een jaar.

Intussen had Ghysen van zijn jongste zoon geleerd een blog te maken, omdat Ghysen naar eigen zeggen "de behoefte had om zich nog creatief uit te drukken". Ghysen plaatste op zijn blog telkens in het kort enkele bedenkingen. In 2009 riepen de lezers van het magazine Clickx hem uit tot blogger van het jaar.

Naast zijn blog had Ghysen de afgelopen jaren geen professionele plannen meer. Op zijn 80e richtte hij met enkele vrienden de "Tachtigersclub" op. "Eén keer per maand gaan we samen eten. Als het goed genoeg is, nemen we 2 weken later ook onze vrouwen mee", zei Ghysen daarover.

In 2011 mocht de bekende radiostem van weleer van Radio 2 nog eens plaatsnemen in een radiostudio. Ghysen was toen jarig (85) en haalde met "De madammen" herinneringen op.

Beschuldigingen van seksueel misbruik duiken op

Eind april 2012 kwam Jos Ghysen echter in een slecht daglicht te staan. Ireen Houben (foto in tekst), voormalig radiopresentatrice van Omroep Limburg, beschuldigde Ghysen van ongewenste seksuele intimiteiten op het werk. Kris Smet, voormalig actrice en journaliste, bracht de zaak aan het licht in "Reyers laat".

Ireen Houben presenteerde samen met Jos Ghysen het populaire radioprogramma "Te bed of niet te bed". Volgens Smet werd ze in de jaren 70 "zwaar geagresseerd" door haar collega Ghysen. Houben bevestigde de uitspraken van Smet en getuigde in "Het Journaal" dat ze "jarenlang misbruikt" werd door de bekende presentator.

Jos Ghysen beaamde dat hij in die tijd een relatie had met Houben, maar de beschuldigingen van ongewenste seksuele intimiteiten en machtsmisbruik heeft hij altijd ontkend.

Meest gelezen