Onderhandelaars bereiken akkoord financieringswet

Na een nacht onderhandelen is het akkoord over een nieuwe financieringswet rond. Dat heeft onze redactie vernomen uit betrouwbare bron. De onderhandelaars van CD&V, SP.A, Open VLD, Groen!, PS, CDH, MR en Ecolo hebben de hele nacht onderhandeld.

De verschillende gewesten van ons land krijgen een fiscale autonomie ten bedrage van 10,7 miljard euro. Hier gaat het dus om een eigen fiscaal beleid: geld waarover de gewesten zelf kunnen beslissen hoe ze het innen en wat ze ermee gaan doen. "Er is nog een mogelijkheid om bijvoorbeeld een extra te geven aan mensen uit de middenklasse", legt radiojournalist Johny Vansevenant uit, "om even los te komen van de zogenoemde progressiviteit van de op- en afcentiemen die er zullen komen. Het is mogelijk om 1.000 euro extra per persoon te geven."

Naast de fiscale autonomie wordt ook een reeks bevoegdheden overgeheveld naar de regio's. Het gaat onder meer over kinderbijslag en delen van het gezondheids- en arbeidsmarktbeleid. De bevoegdheidsoverdrachten zijn goed voor een bedrag van 17 miljard euro.

In de grondwet wordt ook iets ingeschreven rond het  vermijden van belangenconflicten rond de belastingen op federaal niveau. "De ratingbureaus moeten de zekerheid hebben dat de belastingen federaal kunnen worden geïnd",  verklaart Vansevenant. Gewesten en gemeenschappen zullen met andere woorden de belastingen en de belastingschalen die de federale overheid vastlegt niet in vraag kunnen stellen.

De gewesten krijgen ook een beloning als ze een efficiënt werkgelegenheidsbeleid voeren, of een bestraffing als ze dat niet doen. "Ook is er een extra korting voor de gewesten wanneer ze de CO2-uitstoot kunnen beperken", weet Vansevenant.

Wallonië krijgt een compensatie omdat de nieuwe financieringswet voor hen zo'n 500 miljoen euro kost. "Dat wordt de eerste 10 jaar gecompenseerd", legt Vansevenant uit. De daaropvolgende 10 jaar wordt dat bedrag geleidelijk tot 0 euro herleid.

Brussel krijgt 461 miljoen euro extra. "Het is wel zo dat het niet gaat om een volledig blanco cheque", weet Vansevenant. 50 procent van dat bedrag moet aan vastgestelde posten worden besteed, bijvoorbeeld mobiliteit, onderwijs of veiligheid. De overige 50 procent kan Brussel vrij besteden.

De kinderbijslag in Brussel zal via het Brussels Gewest worden geregeld, dus niet via de Franse of Vlaamse Gemeenschap. "Dat was belangrijk om te kunnen bepalen hoeveel compensatie er nodig was voor de gewesten die nadeel ondervinden bij de financieringswet", zegt Vansevenant.

Het akkoord ligt niet helemaal vast. Een aantal parameters worden pas definitief bepaald als er ook duidelijkheid bestaat over het budgettaire kader voor de volgende jaren.

Het akkoord over de financieringswet is het derde deelakkoord in amper 10 dagen tijd dat de onderhandelaars bereiken, na dat over Brussel-Halle-Vilvoorde en dat over Brussel.

Dit weekend wordt er niet meer onderhandeld. Maandagmiddag roept de formateur de acht partijen weer bij elkaar. Het zou dan gaan over de overdracht van bevoegdheden van het federale niveau naar de deelgebieden.

Meest gelezen