Senaat krijgt weer een vrouw aan het hoofd

Tijdens de opening van het parlementaire jaar in de Senaat wordt CD&V-fractieleidster Sabine de Bethune verkozen tot Senaatsvoorzitter. Ook in de Kamer is het parlementaire jaar geopend. De zitting duurde amper 10 minuten omdat er nog geen nieuwe regering is, en bijgevolg ook geen "state of the union".

De Bethune volgt Danny Pieters (N-VA) op, die voorzitter was sinds de voorbije federale verkiezingen. Daar de N-VA sinds de zomer niet meer mee onderhandelt over een staatshervorming en een nieuwe regering, leek het uitgesloten dat Pieters zijn mandaat nog zou verlengen.

Het parlementsvoorzitterschap maakt deel uit van de posten die verdeeld moeten worden onder de coalitiepartners bij de vorming van een nieuwe regering.

Het reglement bepaalt dat de voorzitter gekozen moet worden uit het Bureau van de Senaat, dat uit zeven leden bestaat, volgens de krachtsverhoudingen binnen het parlement. N-VA en PS hebben elk 2 mandaten, CD&V, MR en SP.A elk 1. Omdat André Flahaut (PS) op post blijft aan het hoofd van de Kamer, dient de Senaatsvoorzitter Nederlandstalig te zijn.

De 53-jarige De Bethune is de tweede vrouwelijke voorzitter van de Senaat na Anne-Marie Lizin (PS).

Sabine de Bethune komt uit Kortrijk en is van adellijke komaf. Ze zit al sinds 1995 in de Senaat. Van 1999 tot 2003 was ze er ondervoorzitster, sinds juni 2003 leidt ze de CD&V-fractie. De 53-jarige licentiate in de rechten geldt in de Senaat als specialiste in gendermateries en ontwikkelingssamenwerking.

Van 1988 tot 2003 was Sabine de Bethune voorzitster van Vrouw en Maatschappij, de vrouwenbeweging van de Vlaamse christendemocraten. In de jaren 90 was ze 3 jaar lid van de raad van bestuur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.

De politiek kreeg ze met de paplepel mee van vader Emmanuel de Bethune, die jarenlang burgemeester was, eerst van Marke, na de gemeentelijke fusie van Kortrijk.

Meest gelezen