Wereldwijd protest tegen de financiële wereld, rellen in Rome

In ruim 80 landen over de hele wereld zijn vandaag mensen op straat gekomen om te protesteren tegen politici, bankiers en grote investeerders. Die zouden zich door hebzucht en eigenbelang laten leiden en zo de economische problemen veroorzaakt hebben. Meestal verliepen de protesten vreedzaam, maar in Rome liep het uit de hand.

In Rome kwamen tienduizenden mensen op straat en daar kwam het tot hevige rellen. Een kleine groep relschoppers viel luxehotels binnen, beschadigde bankgebouwen en stichtte brand in een zijgebouw van het ministerie van Defensie.

De politie reageerde met traangas en het waterkanon. Het plein San Giovanni di Laterano in Rome werd herschapen in een echt slagveld. Relschoppers bekogelden de politie met flessen en molotovcocktails. Er zouden 70 gewonden zijn, 3 personen zouden er erg aan toe zijn.

Vreedzame betogers staken hun armen in de lucht om aan te geven dat ze niet verward moesten worden met de relschoppers. Terwijl die rellen zich voordeden, werd op andere plaatsen wel vreedzaam betoogd. De jongeren hekelden de Italiaanse overheid en riepen op tot een revolutie.

Het begon bij Wall Street in New York

Ook in Londen, Frankfurt en Athene zijn duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de groeiende armoede en de stijgende kloof tussen arm en rijk. De demonstranten zijn geïnspireerd door de "Occupy-beweging" in de VS. Die begon vorige maand met de bezetting van het Zuccotti Park bij Wall Street in New York.

Het park zou gisteren normaal gezien ontruimd worden, omdat de eigenaar de toestand onhygiënisch vond. Maar uiteindelijk is dat niet gebeurd. Na een schoonmaakactie mochten de actievoerders terugkeren, maar ze mogen er niet meer kamperen.

Acties in ruim 80 landen

Gisteravond is ook in verschillende andere Amerikaanse steden betoogd. Hier en daar waren er incidenten. Zo zijn er in Denver 23 mensen opgepakt, toen agenten hun tentenkamp voor het parlement wilden ontruimen. Ook in Boston, Chicago en San Francisco waren er demonstraties.

Samen met de bekende Indignados-beweging, lijkt het alsof men wereldwijd een vuist wil maken tegen het heersende marktdenken en de gevolgen voor de sociale rechtvaardigheid. De acties krijgen nu navolging tot in Europa en Azië.

Het protest begon in Nieuw-Zeeland en Australië en ging via Japan en de Filipijnen door naar Europa. In zowat elke Europese hoofdstad komen duizenden mensen op straat met slogans tegen de banken en inhalige multinationals. Wereldwijd vonden er naar schatting 951 acties plaats in zo'n 82 landen, ook in Brussel.

Meest gelezen