Duitsland belast pensioenen van ex-dwangarbeiders

De Duitse overheid eist een belasting op de pensioenen die ze uitbetaalt aan buitenlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog tot dwangarbeid werden gedwongen.

Vorig jaar besliste Duitsland om een belasting in te voeren op pensioenen van gewezen dwangarbeiders. Dat gebeurt zelfs met terugwerkende kracht tot 2005.

Tony Vandersteen, de ombudsman van onze pensioendienst, bevestigt dat een aantal ex-dwangarbeiders of hun weduwen een brief in het Duits met een eis tot betaling van een som van soms honderden euro's hebben ontvangen. Vanochtend schreven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen dat veel Belgische weggevoerden een dergelijke brief gekregen hebben. Er is bij hen veel onrust en verontwaardiging.

Vandersteen zegt dat zijn dienst niet veel kan ondernemen en vraagt om contact op te nemen met de Duitse belastingsdienst. Hij denkt dat er veel kans is dat zo een vermindering kunnen krijgen. Eerder was er ook al ophef over gelijkaardige brieven in Nederland.

200.000 Belgen gedwongen tot arbeid

In oktober 1942 besliste de Duitse overheid om mensen in de bezette gebieden te verplichten tot dwangarbeid in Duitse fabrieken om zo de plaats in te nemen van Duitsers die naar het front werden gestuurd. Velen van die mensen kwamen ook terecht in de oorlogsindustrie.

In België werden 200.000 mensen gedwongen om tegen hun zin in Duitsland te gaan werken. Ze konden pas na de oorlog terugkeren. Vele anderen doken onder om aan de dwangarbeid te ontsnappen en gingen zo in het verzet.

Na de oorlog voerde Duitsland als compensatie een pensioen in voor de weggevoerden die 65 werden of voor hun weduwen. Op dat Duitse pensioen wil Berlijn dus nu een belasting heffen.

Meest gelezen