Pater en auteur Phil Bosmans is overleden

Phil Bosmans is op 89-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Mortsel overleden. Bosmans is de man die Bond zonder Naam met zijn eenvoudige en positieve spreuken groot heeft gemaakt. Van de Nederlandse edities van zijn boeken zijn meer dan 3 miljoen exemplaren verspreid.

Phil Bosmans trad tijdens de Tweede Wereldoorlog in bij de paters Montfortanen en kreeg vier jaar later zijn priesterwijding. De Nederlandse Bond zonder Naam bestond al van in de jaren 30, maar van 1957 tot 1992 ging Bosmans een Belgische afdeling van de organisatie leiden. De organisatie zette zich in voor de zwakkeren. "Onder Bosmans' leiding zagen tientallen sociale en culturele initiatieven het licht. De kleine man stond altijd centraal", stelt Bond zonder Naam.

Met eenvoudige en erg positieve spreuken zoals "Een zonnige kijk maakt de wereld goed" bereikte Bosmans via kleine affiches miljoenen mensen. Het succes erachter? Bosmans: "Het spreekt de mensen op eenvoudige wijze aan. De mensen hebben de dag van vandaag behoefte aan eenvoud. We zeggen niet dat de mensen passief moeten blijven: ze moeten zichzelf bevrijden."

Bosmans schreef ook boeken. Met zijn eerste boek, "Menslief ik hou van jou", nam hij een risico: hij koos voor een langwerpig en ongewoon formaat. Maar toch werden 9 miljoen exemplaren verkocht. De andere werken van Bosmans haalden samen een oplage van nog eens acht miljoen. Dat maakte van hem een van de populairste auteurs van Vlaanderen.

"Naïef, sentimenteel? Dan leest u alleen de titels"

Bosmans was niet alleen een mens van woorden, maar ook van daden. Hij zette zich in voor daklozen, ex-gevangenen, zigeuners en asielzoekers. Critici vonden zijn visie op de wereld naïef en rooskleurig. Dat  kon hem echter niet deren. "Zij die dat zeggen, hebben mijn boeken nooit gelezen, wel de titels", verdedigde de auteur zich. Bosmans ontving twee keer de Visser Neerlandiaprijs en één keer de prijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Bosmans sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. In 1994 raakte hij betrokken bij een zwaar ongeval. Een jaar later kreeg hij een beroerte waardoor hij in een rolstoel belandde. Bosmans werd recent in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij een bronchitis had opgelopen.

"Spreuken blijven mild wapen tegen verruwing"

Ter nagedachtenis van Bosmans publiceert Bond zonder Naam een in memoriam spreuk: "Mijn laatste woord: dankbaarheid". Bond zonder Naam legt op haar hoofdkantoor in Antwerpen (Sint-Jacobsmarkt 39) ook een rouwregister neer.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft haar respect uitgesproken voor de oprichter van de Bond Zonder Naam. "Phil Bosmans hield als geen ander de vinger aan de pols van de samenleving en kon ongeëvenaard die maatschappelijke veranderingen vertalen in immer hoopvolle, soms kritische boodschappen", reageert ze.

"Zijn boeken en zijn spreuken blijven tot op vandaag een mild wapen tegen elke maatschappelijke verruwing en bezielen veel mensen om er elke dag tegenaan te gaan. Ik hoop dat die inspiratie van pater Bosmans en de Bond zonder Naam zijn weg mag blijven vinden naar vele huisgezinnen.”

Meest gelezen