Toch verkiezingen in Horebeke

Horebeke rijgt politieke records aan elkaar. De langst regerende burgemeester - 48 jaar, een schepen van 77 jaar, één van de kortste gemeenteraden ooit – 4 minuten - en nu dus nog een primeur: de bestaande oppositie stopt er mee.

Eén man staat centraal in de gemeentepolitiek van Horebeke: Burgemeester Joseph Browaeys. 73 jaar oud en klaar om nog eens zes jaar de burgemeesterssjerp om te gorden.

Het begon 48 jaar geleden. Zoals vele verzekeringsagenten koos hij voor een stap in de politiek. Op de liberale lijst Volksbelangen. Sindsdien is hij onafgebroken burgemeester en zijn electoraal gewicht werd alleen maar groter: een verpletterende meerderheid van 9 op 11 verkozenen.

Vijanden

Zijn strategie? “Dienstbetoon,” zegt hij. Iedereen die een probleem heeft mag op visite komen. “Ik doe dan wat ik kan doen.” Hij gaat naar zowat alle begrafenissen en recepties. “Ik zou er mijn vakantie voor laten vallen”. Browaeys is een man met een sterke eigen mening die geen blad voor de mond neemt. “Tja, zo heb ik wel wat vijanden gemaakt”.

Vijf is genoeg

En die vijanden zitten bij de oppositie in de gemeenteraad. Gemakkelijk hebben ze het niet met die electoraal sterke burgemeester.

Hij vergadert niet graag en dat was van bij het begin, zes jaar geleden, een fel discussiepunt in de gemeenteraad. Volgens de wet moet de gemeenteraad tien keer per jaar bijeenkomen, maar de burgemeester lapt dat aan zijn laars “omdat er te weinig agendapunten zijn”. “Vijf bijeenkomsten per jaar is genoeg,” besluit hij.

Moedeloos

De oppositie wordt er moedeloos van. “Elk voorstel wordt prompt van tafel geveegd. Ze luisteren nauwelijks naar ons,” zucht Filip Hebbrecht van Samen, de voltallige oppositie op een monsterlijst: CD&V samen met de SP.A, Groen en onafhankelijken.

De twee verkozenen probeerden aandacht te trekken met ludieke acties, zoals het schenken van zitpenningen aan een goed doel uit protest tegen een verdubbeling van die premie. De eerste keer ging die "Pluim van Samen" naar een soort vrijwillig cultureel centrum omdat het gemeentebestuur geen subsidies wil geven.

Voor de rest is er weinig gebeurd in de gemeenteraad. De meeste agendapunten gaan over de goedkeuring van allerlei individuele vergunningen.

"Ik ben Zwarte Piet"

Nu besluiten de twee oppositieleden dat het genoeg geweest is. De lijst Samen verdwijnt. Ze zijn niet meer verkiesbaar.

Boegbeeld Filip Hebbrecht: “Alles is hier zwart-wit. Als je niet tot het juiste kamp behoort – dat van de burgemeester uiteraard – dan maak je geen enkele kans. Ze willen geen enkel argument, laat staan een voorstel, van ons aanvaarden.

We hebben dat veel aangeklaagd, zelfs met een ludieke actie. We kwamen de gemeenteraad binnen met een bordje om de nek "Ik ben Zwarte Piet" om te tonen dat we altijd in de hoek worden gezet. Maar daar is enkel hard mee gelachen, niks mee gedaan. Het is teleurstellend, maar het heeft geen zin om daar nog energie in te steken".

N-VA waagt zijn kans

Het tweede oppositielid Michel Meuleman bevestigt: “Ik verdwijn in de anonimiteit. Ik wil me niet blijven belachelijk maken. Het is hopeloos.” Hebbrecht kent niemand die wel nog zin heeft om het tegen de burgemeester op te nemen. “Hopelijk wel, maar wie zou dat nog willen doen?”

Iets later duikt er toch zo iemand op. De N-VA wil het vrij gekomen potentieel kiezers verzilveren. Er komen in Horebeke dus toch gemeenteraadsverkiezingen.

Erik Wijnen


Meest gelezen