"We zijn goede huisvaders en -moeders"

Na 7 dagen onderhandelen is er iets na middernacht een akkoord bereikt op het begrotingsconclaaf. "We hebben de koopkracht beschermd en zullen Europa hiermee kunnen overtuigen", zei een tevreden premier Elio Di Rupo (PS). Tijdens een persconferentie gaven de onderhandelaars tekst en uitleg.

Op de zevende dag van het begrotingsconclaaf werden eindelijk de laatste knopen doorgehakt. Om 14.30 uur waren de ministers bijeengekomen om te zoeken naar de laatste 200 miljoen euro. Iets na middernacht was het dan zover. Het was een zichtbaar opgeluchte eerste minister die aan de poort van zijn ambtswoning kwam zeggen dat er een akkoord is over een inspanning van 1,82 miljard euro en over een buffer van 650 miljoen euro.

De premier benadrukte meteen dat aan de koopkracht van de mensen en aan de competitiviteit van de bedrijven niet wordt geraakt en dat ons land met deze budgettaire oefening zijn Europese engagementen nakomt.

"België een van de beste leerlingen van de klas"

Tijdens een persconferentie vanmorgen gaven premier Di Rupo, minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V), minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) en minister van Begroting Olivier Chastel (MR) tekst en uitleg bij het bereikte akkoord. "We gedragen ons als goede huisvaders en -moeders, want we blijven voorzichtig en houden rekening met een mogelijke verslechterende economische situatie", zei Di Rupo.

Hij benadrukte dat de inspanning die het kernkabinet heeft geleverd, groter is dan wat het monitoringcomité had aangeraden. "Die raadde ons aan om 1,47 miljard te besparen en een buffer van 500 miljoen euro te voorzien. Maar wij hebben beslist om een inspanning te leveren van 1,82 miljard en een reserve aan te leggen van 650 miljoen."

Het monitoringcomité ging bij zijn advies uit van een economische groei van 0,1 procent. "Maar de EU en de Nationale Bank gaan uit van een negatieve groei van -0,1 procent", legde Di Rupo uit. Dat verschil van 0,2 procent maakt een verschil van 350 miljoen op de begroting.

"Het doel blijft om tegen 2015 een structureel begrotingsevenwicht te hebben", herhaalde Di Rupo. Om aan te tonen dat ons land het niet slecht doet, vergeleek hij de situatie in België met die van de buurlanden. "Nederland heeft bijvoorbeeld een tekort van 4,5 procent, wij 2,8 procent. Van die landen waar het tekort hoger lag dan 3 procent, is België een van de beste leerlingen van de klas, zoniet de beste", klonk het trots.

"Achter de cijfers gaan mensen en bedrijven schuil"

"Het is niet gemakkelijk geweest", gaf de premier toe. "We zijn stap voor stap gegaan, maatregel per maatregel. We zijn er ons steeds van bewust geweest dat achter de cijfers mensen en bedrijven zitten." Hij gaat er dan ook prat op dat er aan de koopkracht van de mensen (bijna) niet is geraakt. Want dat gegeven bleven de excellenties maar herhalen.

"We hebben onze verantwoordelijkheid genomen", aldus nog Di Rupo. "Er is het akkoord over de begroting 2012. De zesde staatshervorming wordt uitgevoerd, de hervormingen op het vlak van pensioenen en werk zijn bijna afgerond. We hebben tijdens dit conclaaf ook knopen doorgehakt over de relance van de economie en daar gaan we de gewesten en de sociale partners bij betrekken."

Meest gelezen