Fortis veroordeeld voor slecht advies aan belegger

Fortis Bank (nu BNP Paribas Fortis) moet een schadevergoeding van 50.000 euro betalen aan een klant wegens fout beleggingsadvies. De uitspraak van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg dateert van 26 februari, maar raakte nu pas bekend. De advocaat van het slachtoffer spreekt van een "precedent van formaat".

De feiten gaan terug tot 2006. Een klant van Fortis Bank tekende toen voor 430.000 euro in op de Easy Fund levensverzekering tak 23, dat is een levensverzekering gekoppeld aan beleggingsfondsen. Fortis Bank trad op als tussenpersoon en Fortis verzekeringen leverde de polis af. Achteraf bleek dat het oorspronkelijke kapitaal deels was weggesmolten.

De klant nam een advocaat en trok naar de rechtbank. Die oordeelde dat Fortis destijds slechte adviezen gaf. Zo hield de bank totaal geen rekening met het beleggingsprofiel van de klant, want de alleenstaande moeder met kinderen wilde geen risico's nemen. De vrouw leed een verlies van 100.000 euro.

De rechtbank heeft de bank aansprakelijk gesteld omdat die niet wees op de risico's, terwijl Fortis wist dat deze klant een defensief profiel had, aldus meester Geert Lenssens, de advocaat van het slachtoffer.

"Een belangwekkend precedent"

Volgens Lenssens vormt dit vonnis een belangwekkend precedent. "Er zijn in ons land tienduizenden mensen die inschreven op een tak 23 verzekering bij banken en verzekeraars met de idee dat dit een veilige belegging is, terwijl er zware risico's zijn op kapitaalsverlies", zegt Lenssens. Zij zagen na de opeenvolgende beurscrisissen hun kapitaal deels wegsmelten.

"Het vonnis toont in elk geval aan dat mensen niet moeten blijven stilzitten wanneer zij bij beleggingen zware verliezen lijden", stelt Lenssens. "De tak 23 producten vallen in de wet tussen de mazen van het net en bepaalde banken en verzekeraars maken daar misbruik van omdat het als een verzekeringsproduct en niet als een financieel product wordt behandeld", zegt Lenssens.

De wetgeving is veel strenger voor de financiële producten. In dat geval moeten financiële instellingen eerst een profiel opmaken van de klant voor beleggingsproducten te mogen verkopen. Instellingen moeten ook rekening houden met dit profiel. "Het verheugt mij dat de rechtspraak de verzekeringsproducten ook als beleggingsproducten behandelt. Het wordt hoog tijd dat de wetgever die gelijkschakeling ook effectief doorvoert", vindt Lenssens nog.

Meest gelezen