Soldaten slaan aan het muiten in Mali

In het West-Afrikaanse land Mali zijn soldaten aan het muiten geslagen, naar eigen zeggen omdat ze te weinig middelen zouden krijgen om de Toeareg-rebellen in het noordoosten aan te pakken. Onder meer in de hoofdstad Bamako en in de oostelijke stad Gao is het onrustig.
De muiterij leidt tot paniek in de straten van Bamako

"Wij willen munitie om tegen de Toeareg-rebellen te vechten. Te veel is te veel", zegt een muitende onderofficier. "De minister van Defensie heeft ons niet kunnen overtuigen."

De muiters willen naar eigen zeggen niet dat president Amadou Toumami Touré vertrekt. "Het is onze president, maar hij moet nu orde op zaken stellen."

Muitende soldaten die wild in het rond schoten, veroorzaakten vanmiddag paniek in de straten van Bamako. In de loop van de middag hebben ze ook het gebouw van de staatstelevisie ORTM bestormd. De toestand in Bamako lijkt verder te escaleren, want vanavond zijn er berichten dat de muiters het presidentieel paleis hebben aangevallen.

Ook in de oostelijke stad Gao is het onrustig. Muitende sodaten hebben daar enkele tientallen officieren gevangen gezet.

Opgekropte frustraties?

Sinds een tweetal maanden wordt gevochten in het noordoosten van Mali. Rebellen van de Mouvement national de libération de L'Azawad (MNLA) nemen het op tegen het Malinese leger. Azawad verwijst naar een gebied in Oost-Mali, Noord-Niger en Zuid-Algerije, waar overwegend Tamajek wordt gesproken, de taal van de Toearegs.

De Toeareg-nomaden in het arme noordoosten van Mali voelen zich achtergesteld door het regime in de hoofdstad Bamako, in het westen van het land.

De heropgelaaide rebellie heeft te maken met de val van het Khaddafi-regime in Libië, dat de Toearegs beschouwde als bondgenoten. Sindsdien zijn veel Toearegs teruggekeerd naar Mali.

Door de gevechten tussen de Toeareg-rebellen en het Malinese leger zijn al een kleine 200.000 mensen op de vlucht geslagen. Blijkbaar zijn nogal wat Malinese soldaten gefrustreerd door de Toeareg-rebellie.

Meest gelezen