"Getrouwde mannen mogen priester worden"

De Antwerpse bisschop Johan Bonny wil graag getrouwde mannen tot priester wijden. Dat zegt hij in een interview met De Standaard. Dat een bisschop zo'n klare taal spreekt, is een belangrijke evolutie, oordeelt theoloog Jürgen Mettepenningen.

Gehuwde priesters kunnen een verrijking van de pastorale dienstverlening betekenen, vindt Johan Bonny. In deze paastijden neemt de Antwerpse bisschop geen blad voor de mond. Met zijn uitspraken gaat hij lijnrecht in tegen Rome.

Bonny is niet de eerste Belgische bisschop die het celibaat openlijk in vraag stelt. Jozef De Kesel, bisschop van Brugge zei vorig jaar al op Radio 1 dat "ook voor wie het menselijk onmogelijk is om zich aan het celibaat te houden, de kans moet bestaan om priester te worden".

Jürgen Mettepenningen, theoloog aan de KU Leuven, ziet in de uitspraken een belangrijke evolutie. "Bonny is niet de minste om dergelijke uitspraken te doen. Hij voelt de polsslag van de Kerk en van de tijd heel goed aan." Dat zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Dat het taboe rond het celibaat bij ons stilaan doorbroken wordt, heeft onder andere te maken met de werking van de Oosterse kerken, zegt Mettepenningen. Daar mogen priesters wel trouwen. "In de Oosterse Kerken is het gehuwd priesterschap al een feit. Bonny is het best geplaatst om te zien dat het daar ook lukt. Daarom zegt hij: waarom ook niet hier? Het is niet de essentie van het Christelijk geloof dat het priesterschap bestaat uit celibataire mensen."

Waar knelt het schoentje?

De Belgische bisschoppen beginnen dus de voordelen in te zien van getrouwd priesterschap. Nu ook Bonny zich achter de mogelijkheid schaart om het celibaat los te koppelen van het priesterschap, lijken getrouwde priesters tot de mogelijkheid te gaan behoren. Maar dan moet Rome ermee instemmen. En daar knelt het schoentje. De geesten in Rome zijn er niet klaar voor.

Het nut van celibaat wordt nog steeds vooropgesteld: een priester moet zich ten dienste stellen van het rijk gods, zich door niets of niemand laten belemmeren en er voor iedereen zijn.

En een vrouwelijke priester?

Getrouwde mannelijke priesters, dat moet kunnen, maar een vrouw als priester? Dat gaat voor Bonny nog een stapje te ver. Theoloog Mettepenningen legt uit waarom. "In het evangelie wordt geen enkele vrouw aangesteld als apostel. Dat geeft een evangelisch probleem."

Mettepenningen zelf ziet er geen graten. "Maar in de geest van het evangelie moet het wel kunnen om vrouwen tot priester te wijden. Ik ben daar zelf ook voorstander van. Ik geloof niet in een God die enkel mannen roept tot het priesterschap en geen vrouwen."

Meest gelezen