Solar Impulse maakt 1e intercontinentale vlucht

De Solar Impulse, 's werelds eerste vliegtuig dat volledig op zonne-energie vliegt, heeft voor het eerst een intercontinentale vlucht gemaakt. Het vliegtuig, een project van de Zwitserse arts en ballonvaarder Bertrand Piccard, vloog van Madrid naar Rabat in Marokko.

De Solar Impulse dook gisteravond laat en geheel onverlicht op boven de luchthaven van Rabat. Pas toen het de landing inzette, gingen ook de lichten aan en gleed het toestel over de landingsbaan. De vier propellers van het toestel waren op dat moment al helemaal stil.

Bezieler en piloot Bertrand Piccard (foto links) was in de wolken. "Dit was waarschijnlijk de mooiste vlucht van mijn leven. Ik droom er al sinds mijn kindertijd van om te vliegen zonder brandstof", aldus een schijnbaar onvermoeide Piccard.

Hij voegde eraan toe dat hij bewust voor Marokko als bestemming van zijn eerste intercontinentale vlucht gekozen had omdat het land ambitieuze plannen rond zonne-energie koestert.

De Solar Impulse heeft dezelfde spanwijdte als een Boeing 777 maar weegt toch maar evenveel als een gemiddelde gezinswagen. Zijn energie haalt het uit 12.000 zonnecellen op de vleugels. Het experimenteel toestel kan alleen maar in perfecte weersomstandigheden vliegen maar het is wel het eerste toestel dat zowel overdag als 's nachts kan vliegen.

Generale repetitie

Tien dagen geleden vloog de Solar Impulse ook al van Zwitserland naar Spanje. Vorig jaar deed het vliegtuig ook ons land aan, toen het van Genève naar Zaventem vloog, meteen zijn allereerste internationale vlucht.

De vlucht van vannacht wordt gezien als de laatste generale repetitie voor het echte grote werk: een vlucht rond de wereld met in totaal 5 tussenstops, gepland voor 2014.

Meest gelezen