Dit jaar flatert u niet bij uw belastingaangifte

Het zou een routine moeten zijn, onze belastingaangifte indienen. Maar met een handleiding van ruim 100 pagina’s en een formulier van slechts 4 bladzijden, blijft het een ingewikkelde klus. Hoe moet dat nu met die energiebesparende maatregelen? En wist je dat je kinderen op kamp sturen ook fiscaal voordeel oplevert?
De belastingaangifte roept elk jaar weer dezelfde vragen op.

Volgens Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, krijgt de belastingdienst elk jaar weer dezelfde vragen, al springt er dit jaar eentje uit. Veel mensen zijn blijkbaar erg gesteld op hun bruine envelop en vragen zich af waar die blijft. Maar omdat zij vorig jaar hun aangifte via Tax-on-web indienden zijn ze waarschijnlijk vergeten een papieren aangifte aan te vragen. Ook Radio 2 kreeg tijdens hun Belastingspecial vooral vragen van burgers die bezorgd waren om hun bruine envelop.

Vragen over onderhoudsuitkeringen, hypothecaire leningen, over jobstudenten en of die nog ten laste zijn bij hun ouders komen ook elk jaar terug. Uitzonderlijk voor 2012 is de verwarring over de energiebesparende maatregelen. Ghislain Capiau, belastingconsulent bij Fiduca BVBA, legt uit: “Mensen horen allerlei nieuws waaien, maar weten in feite niet waar de klepel hangt. Ze hebben investeringen gepland, terwijl de voordelen nu plots worden afgeschaft. Maar die afschaffingen zijn pas van belang voor uw aangifte in 2013.”

"Reken het eens uit"

Als de belangrijkste vragen beantwoord zijn, is de tijd gekomen om elk mogelijk belastingvoordeel uit te putten. Je bent een Belg of je bent het niet. In de Belastingspecial van Radio 2 hoor je hoe VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck dit aanpakt.

Mr. Brigitte Lievens, fiscaal advocate bij Tiberghien, raadt mensen aan de moeite te nemen om hun werkelijke beroepskosten eens te bekijken. “Ga niet te snel uit van het forfait, maar reken het eens uit! De kans dat je hoger dan het forfait uitkomt, is echt niet onbestaande, mensen vergeten soms kosten in rekening te nemen. Het gaat hier niet alleen om je woon-werkverkeer, maar bijvoorbeeld ook over de aankoop van professionele tijdschriften en een computer. Er zijn verschillende tools beschikbaar op het internet om je beroepskosten zelf te berekenen, je hebt er vaak geen boekhouder voor nodig.”

Het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF) wijst op de verschillende uitgaven die fiscaal aftrekbaar zijn, zoals de dienstencheques en energiebesparende maatregelen. “Waar ik de mensen ook vaak op moet wijzen, is dat een bejaarde familielid dat bij hen inwoont ook fiscaal interessant kan zijn”, voegt Xavier Schraepen van het BIBF hieraan toe. Pieter Debbaut, redacteur bij de Belasting- en Beleggingsgids, denkt aan de kosten voor allerlei soorten kinderopvang. “Sportkampen, kampen van de jeugdbeweging, speelpleinwerking, … Ze worden te vaak vergeten.”

Binnen de lijntjes blijven

Maar drijf het niet te ver, er valt niet overal voordeel uit te halen. “Het is geen slim idee om ieder apart je woon-werkverkeer in te vullen, terwijl je elke dag met twee in dezelfde auto naar het werkt rijdt”, vertelt Ghislain Capiau. Pieter Debbaut van de Belastinggids weet dat sommige mensen kosten opnemen in hun factuur van energiebesparende maatregelen die er eigenlijk niet thuishoren, maar raadt af dergelijke trucs te proberen.

Nog vragen over uw belastingaangifte? Het contactcenter van de FOD Financiën is elke werkdag tussen 8 en 17uur beschikbaar via 0257/257 57.

Uw papieren belastingaangifte kan u nog tot donderdag 28 juni indienen. Een aangifte via Tax-on-web moet pas op dinsdag 17 juli verzonden worden. Indien uw belasting-consulent uw aangifte voor u indient via Tax-on-web, dan ligt de uiterste datum hiervoor pas op 31 oktober 2012.

Meest gelezen