Reuzenhaai schrikt strand van De Panne op

Voor de kust van De Panne, in de buurt van pootjebaders, is gisterennamiddag een reuzenhaai gezien. Dat is de op één na grootste vissoort ter wereld. Om paniek bij de zwemmers te vermijden, werd het plankton-etende dier naar diepere wateren begeleid.

Gisterennamiddag sloeg een van de redders voor de kust van De Panne alarm. Hij had een haai gespot vlak bij een groepje pootjebaders. De adjunct-redder werd opgeroepen en die ging met een reddingsboot ter plaatse om foto's te nemen van het jonge dier van amper twee meter lang.

Marine-bioloog Jan Haelters (Beheerseenheid Mathematisch Model Noordzee) stelde vast dat het dier een reuzenhaai was. "Deze soort komt wereldwijd voor in koude en gematigde delen van de oceanen en aanpalende zeeën, waaronder de Middellandse Zee", aldus Jan Haelters en Dominique Verbelen (Natuurpunt).

"Volwassen exemplaren worden tussen de zes en de acht meter, met uitschieters tot ruim twaalf meter." Tijdens de zomermaanden worden reuzenhaaien in Noord-Europese wateren vaak aan de oppervlakte waargenomen. "Aan dit opvallend gedrag dankt ze ook haar bijnaam van "Zonnebaderhaai". In het Verenigd Koninkrijk wordt de soort vooral gezien rond Cornwall, Devon en de Ierse Zee."

In België blijven reuzenhaaien een zeldzaamheid. De vorige waarneming van een levende reuzenhaai dateert van 21 oktober 2011, toen ten noorden van de Bligh Bank een dier werd gezien vanuit een toezichtshelikopter.

Reuzenhaaien zijn volledig beschermd en ook de verkoop binnen de Europese Unie is volledig verboden. Op de Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) wordt de soort opgenomen in de categorie "kwetsbaar".

Meest gelezen