De Croo minister en titelvoerend burgemeester

Alexander De Croo (Open VLD) vervangt volgende week zijn partijgenoot Vincent Van Quickenborne als vicepremier en minister van Pensioenen. Hij wordt ook titelvoerend burgemeester in Brakel. Van Quickenborne wordt voorzitter in afwachting van nieuwe verkiezingen.

"Iedereen in de partij was het erover eens dat het belangrijk was om zo snel mogelijk de wissel door te voeren", zei Alexander De Croo na een vergadering op het hoofdkwartier van Open VLD. "De begrotingsbesprekingen zijn zeer belangrijk en op deze manier kunnen we op ons sterkst die begroting opmaken."

Maandag om 11 uur legt De Croo de eed af bij de koning als nieuwe minister en vicepremier, in aanwezigheid van premier Elio Di Rupo (PS). Daarna neemt Di Rupo hem meteen mee naar de besprekingen over de begroting. De ministerraad van vandaag is verschoven naar maandag om 12 uur.

Dat De Croo minister wordt, is enigszins verrassend. De naam van De Croo, wiens positie als voorzitter de laatste tijd meer en meer onder vuur kwam te liggen door de mindere resultaten van Open VLD, werd al wel geopperd als vervanger van Van Quickenborne, maar De Croo liet verstaan liever burgemeester van Brakel te worden.

"Ik ben in Brakel met bijna absolute meerderheid gekozen door de Brakelaars als burgemeester. Het burgemeesterschap is niet combineerbaar met het ministerschap", zei De Croo maandag nog in "Terzake". "Ik ben zeer vereerd met de uitslag die ik gehaald heb in Brakel en ik ga dat met gans mijn hart doen."

Toch kiest hij nu dus voor een ministerpost. "Het is een zeer moeilijke beslissing voor mij geweest, maar ik zal titelvoerend burgemeester zijn."

Is het een elegante uitweg na kritiek op zijn persoon als voorzitter van Open VLD? In stemmenaantal is de partij erop achteruitgegaan tijdens zijn voorzitterschap. "Als partijvoorzitter krijg je altijd kritiek. Dit is een manier om ervoor te zorgen dat wij als partij, en vooral ook binnen de regering, op ons sterkst kunnen staan en dat zal ik ook zeker doen."

Van Quickenborne naar Kortrijk en tijdelijk voorzitter

Voor de gemeenteraadsverkiezingen had minister Van Quickenborne aangekondigd dat hij ontslag zou nemen uit de regering als hij burgemeester van zijn stad Kortrijk zou kunnen worden.

Kort na de verkiezingen kon Van Quickenborne (links) een meerderheid bij elkaar krijgen in Kortrijk die hem de burgemeesterssjerp oplevert.

Nu Alexander De Croo hem opvolgt in de federale regering, wordt Van Quickenborne zelf voorzitter ad interim. In december vinden nieuwe voorzittersverkiezingen plaats bij Open VLD. Een van zijn taken zal erin bestaan de voorzittersverkiezingen bij de Vlaamse liberalen in goede banen te leiden. Zaterdagvoormiddag bespreekt de partijraad de procedure en timing voor die verkiezingen in het Diamant Center in Brussel. Er zou niet meer gewerkt worden met trio's, zoals in 2009, maar met individuele kandidaten.

De Croo, die in november 37 jaar wordt, werd in december 2009 verkozen tot Open VLD-voorzitter, met Van Quickenborne en Patricia Ceysens als running mates. Hij haalde het van Vlaams parlementslid Marino Keulen en Kamerlid Gwendolyn Rutten, zonder ooit een politiek mandaat te hebben bekleed.

Tweede generatie De Croo uit Brakel

Alexander De Croo is de zoon van politiek veteraan en gewezen Kamervoorzitter Herman De Croo. Toch koos hij aanvankelijk niet voor de politiek, maar voor het zakenleven. Zo werd hij handelsingenieur en behaalde hij een MBA in de Verenigde Staten. Daarna werkte hij voor Boston Consulting en richtte hij zijn eigen bedrijf Darts-ip op.

Wel was hij lid van de Vlaamse liberalen en stond hij in 2009 op de lijst voor de Europese verkiezingen. Eind dat jaar werd hij verkozen tot voorzitter van Open VLD. Enkele maanden later deed hij de regering-Leterme vallen en kwamen er vervroegde verkiezingen, maar die leverden Open VLD verlies op.

De liberalen stonden lange tijd aan de zijlijn van de formatie, maar werden uiteindelijk toch aan boord gehaald tijdens de lange politieke crisis. Eind vorig jaar legde De Croo mee de hand aan de 6e staatshervorming en het regeerakkoord waarmee de huidige regering van Elio Di Rupo van start kon gaan.

Meest gelezen