België voor derde keer "gerold" door Frankrijk, of niet?

Derde keer, goede keer? Dexia Holding is opnieuw gered door de Belgische en de Franse regering. Aan de verdeelsleutels tussen Brussel en Parijs is deze keer wel iets veranderd. Heeft België deze keer beter onderhandeld, of toch niet?

In 2008, toen de crisis ten volle was losgebarsten, werd Dexia voor de eerste keer gered. Toen werd tussen België en Frankrijk een verdeelsleutel van 50-50 afgesproken voor het kapitaal.

Maar België ging er toen mee akkoord om 60,5% van de garanties op te nemen, tegenover 36,5 voor Frankrijk en 3% voor Luxemburg. Voor de duidelijkheid: in ruil voor die waarborgen krijgen de landen wel vergoedingen, de staat verdient dus ook aan de risico's die ze neemt.

Daardoor ontstond wel het beeld dat de toenmalige regering-Leterme en minister van Financiën Didier Reynders erg slecht onderhandeld hadden met Parijs. Zeker omdat de problemen bij de bank vooral in Frankrijk zaten, maar wel invloed konden hebben op de spaarboekjes van de Belgische Dexia-klanten.

De schuldencrisis in Griekenland en andere landen van de eurozone bracht Dexia in 2011 opnieuw in de problemen. Zo zat de bank met 3,4 miljard euro aan Griekse staatsbons opgescheept en in totaal aan 20 miljard troebel schuldpapier. Het aandeel van Dexia zakte tot onder de 0,80 euro.

Bij de tweede redding van Dexia, een jaar geleden dus, werd de Belgische tak afgesplitst. De Belgische staat kocht Dexia Bank België voor zo'n 4 miljard euro. Dit voorjaar werd die bank tot Belfius omgevormd.

De verdeelsleutel voor de garanties werd behouden. Ook toen kwam de kritiek dat de Belgische regering geen vuist had kunnen maken tegen Frankrijk.

Meer geld in ruil voor minder risico

2012. Vorige week, in de aanloop naar derde "redding" van Dexia, bleek dat Frankrijk vond dat ons land méér dan de helft van het verse geld voor Dexia moest ophoesten. Toch hoopten de Belgische onderhandelaars om de verdeelsleutel voor de verse miljarden op 50-50 te houden. Maar Frankrijk heeft sinds 2008 een sterk drukkingsmiddel bij onderhandelingen over Dexia: "als het misloopt met de holding, is het probleem voor jullie veel groter".

Het akkoord is nu rond. Ons land staat in voor 53 procent van de 5,5 miljard euro die in de noodlijdende groep wordt gestopt, Frankrijk dus voor 47 procent.

Maar anderzijds hebben de onderhandelaars nu bedongen dat ons land voor 9% minder borg staat dan voorheen, nog voor 51,41 procent. Ook is de totale waarborg gedaald van 90 tot 85 miljard euro. Dat maakt onze staatsfinanciën al minder kwetsbaar als Dexia failliet zou gaan. Bij een faillissement zou dat de Belgische staat al 10 miljard euro minder kosten.

Ook heeft Frankrijk nu zijn belofte op papier gezet om voor 9,4 miljard euro aan toxische kredieten uit Dexia te halen. De Belgische en de Franse regering zijn het er ook over eens geworden dat de bestuurder van Dexia (op dit moment ex-Fortistopman Karel De Boeck) ook in de toekomst een Belg blijft en dat de Belgen een meerderheid in de raad van bestuur krijgen.

Meest gelezen