Bananenoorlog na 20 jaar ten einde

Na 20 jaar komt er een einde aan de internationale bananenoorlog. Bananen zijn al twee decennia lang een twistappel tussen de EU en elf Latijns-Amerikaanse landen, maar aan de bananenoorlog komt nu een einde met een langverwacht akkoord dat ondertekend is bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève.

Sinds het begin van de jaren 90 vechten de Latijns-Amerikaanse landen het complexe bananenimportregime van de Europese Unie aan, dat fruit uit Afrika, de Caraïben en de Pacifische landen bevoordeelt.

Door het akkoord dat nu is ondertekend, zal de importtaks die de EU heft op bananen, dalen van 176 euro per ton naar 114 euro in 2017. Ook de Verenigde Staten zijn betrokken.

"Dit is een historisch moment", zei Pascal Lamy, directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). "Het heeft zo lang aangesleept dat veel mensen die aan het akkoord gewerkt hebben, inmiddels met pensioen zijn."

Nadat de WTO beslist had om de regelgeving in het voordeel van de Latijns-Amerikaanse landen aan te passen, heeft het nog verschillende jaren geduurd vooraleer het akkoord er in 2009 kwam. Daarna heeft het tot nu geduurd voor het akkoord van kracht werd omdat het akkoord na een reeks aanvechtingen door een ingewikkelde juridische molen moest passeren.

Over welke Latijns-Amerikaanse landen gaat het?

Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru en Venezuela zijn de elf Latijns-Amerikaanse landen die betrokken zijn bij het akkoord. Zij kunnen voortaan gemakkelijker bananen uitvoeren naar de EU.

Meest gelezen