"We laten ons niet afslachten door Amerikanen"

In Genk hebben zo'n 20.000 mensen meegestapt in de "Mars voor de toekomst", tegen de geplande sluiting van Ford Genk. "We zullen vechten voor brugpensioen op 50 jaar", klinkt het bij de vakbonden. "We laten ons niet zomaar afslachten door de Amerikanen."

Tot de solidariteitsmars was opgeroepen na de aankondiging dat de Ford-fabriek in Genk volgend jaar dichtgaat. Het initiatief ging uit van de vakbonden, de stad Genk en de provincie Limburg.Ā Zo'n 20.000 mensen zakten af naar Genk om hun steun te betuigen aan het getroffen personeel van de Fordfabriek.

De mars was bedoeld als een vreedzaam en familiaal gebeuren, er waren dan ook veel gezinnen met kinderen aanwezig. "We hopen dat het kindvriendelijk blijft en dat er geen incidenten zijn zoals in Keulen", zei een van de betogers. "Al moet het natuurlijk ook geen feestje worden."

Opvallend was ook de aanwezigheid van zowatĀ  alle burgemeesters uit de provincie Limburg, net als veel andere politici van verschillende partijen. Er was ook een delegatie van Ford in Duitsland, en ook enkele personeelsleden van de Fordfabriek in Valencia maakten hun opwachting inĀ Genk.

De protestmars had niet zozeer de bedoeling om de sluiting van Ford Genk te vermijden, dan wel een vraag aan de politici om de toekomst van de Limburgse economie te verzekeren. "We stappen mee op als steun voor de Ford-werknemers, maar we doen dit ook voor Limburg en voor onze kinderen en kleinkinderen", klonk het bij een van de demonstranten.

"Vechten voor brugpensioen op 50 jaar"

De vakbonden hadden een duidelijke boodschap mee voor de Ford-directie en de politici.Ā "We zullen vechten voor alle jobs en het maximale uit de onderhandelingen halen", zei Rohnny Champagne van het ABVV namens alle vakbonden.

"Om de toekomst van onze kinderen te kunnen verzekeren zullen we ons niet zomaar laten afslachten door Amerikanen die zonder scrupules ons op straat hebben gezet. Als dat brugpensioen op 50 jaar betekent, dat zal het brugpensioen op 50 jaar zijn. Wij zullen ons vel duur verkopen. Iedereen moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen. Met mensen die zeggen "dat hadden we zien aankomen", daar zijn we niks mee."

Een erg emotioneel moment was de brief die werd voorgelezen door kinderen van de Ford-werknemers. De massa werd muisstil bij de getuigenis waarin ze zich ook afvragen hoe zij weldra verder moeten als er zonder gezinsinkomen brood op de plank moet komen en studies moeten betaald worden.

Op het einde van de waren er nog enkele optredens, onder meer van Rocco Granata. Daarna ging de massa langzaam uit elkaar.

Universiteit Hasselt gaat schade berekenen

Door de sluiting van Ford Genk zullen de 4.300 werknemers hun baan verliezen. Met de toeleveranciers erbij, zou dat banenverlies kunnen oplopen tot ongeveer 10.000 jobs. Ford Genk is de belangrijkste werkgever in Limburg. De universiteit Hasselt gaat een berekening maken van de schade die de sluiting van de fabriek teweegbrengt. Volgens rector Luc De Schepper kan een onderbouwd dossier van pas komen aan de onderhandelingstafel.

Dinsdag wordt opnieuw overgegaan tot de orde van de dag in de Ford-fabriek in Genk. Het is de bedoeling dat dan de productie voor drie dagen wordt hervat bij Ford Genk. Gelijktijdig zitten de bonden voor het eerst met de directie samen om over een sociaal plan te onderhandelen.

Meest gelezen