Meer scholen sturen incassobureau naar ouders

Steeds meer scholen doen een beroep op een incassobureau om ouders te dwingen achterstallige schoolrekeningen te betalen. Volgens De Morgen zijn al 600 Vlaamse scholen klant bij zo'n bureau. Vlaams minister van Armoedebestrijding Lieten (SP.A) betreurt die werkwijze en pleit voor meer dialoog tussen de school en de ouders.

Volgens cijfers uit Gent en Antwerpen hebben vooral de basisscholen de meeste onbetaalde rekeningen. Verrassend, want daar geldt een maximumfactuur van 70 euro per jaar per kind.

"Voor sommigen is die 70 euro al teveel", zegt Frank Noten, directeur van het stedelijk onderwijs in Antwerpen, in De Morgen. "Daarnaast komen er vaak nog andere kosten bij, zoals de kosten voor warme maaltijden of voor buitenschoolse opvang. Zelfs gespreide betalingen lukken voor sommige ouders niet."

Traditioneel is november ook de maand waarin directies geconfronteerd worden met de eerste onbetaalde rekeningen, zegt Peter Heirman van het Vlaams Netwerk tegen Armoede.

"Mensen krijgen dan heel wat kosten bij elkaar en de schoolfactuur durft er dan wel eens bij inschieten. Ze hebben heel wat andere kosten, voor huisvesting of voor energie bijvoorbeeld."

Heirman vindt wel dat scholen de laatste tijd steeds makkelijker naar een incassobureau stappen om zo een stok achter de deur te hebben. "We merken jammer genoeg dat scholen steeds meer en steeds vaker incassobureaus inschakelen, maar eigenlijk beschadigt dat de vertrouwensband tussen de ouders en de school. We vinden dat er andere manieren zijn om die kosten toch betaald te krijgen, of om de kosten voor de ouders te drukken", zegt Heirman nog.

Het Netwerk tegen Armoede stelt daarom voor om de maximumfactuur door te trekken naar de eerste graad van het secundair onderwijs en dat aanvullend ook per richting in de tweede en derde graad te doen. Daarnaast pleit het netwerk er ook voor de schooltoelagen automatisch toe te kennen, hetgeen overigens vanaf het schooljaar 2014-2015 zou gebeuren.

Lieten: "Geen oplossing voor het probleem"

Vlaams minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten (SP.A, foto) betreurt het dat sommige scholen hun toevlucht zoeken tot incassobureaus. Maar de inrichtende machten beslissen zelf hoe ze het onderwijs organiseren en welke hulpmiddelen ze daarbij inzetten, luidt het.

"Het inschakelen van incassobureaus lost de problematiek niet op", zegt Lieten. "Veel beter is de dialoog opstarten en werken aan een vertrouwensrelatie, er speelt veel schaamte bij ouders in armoede. Die zullen overigens een afbetalingsplan dankbaar zijn."

Het Vlaams Netwerk tegen Armoede lanceert vandaag een campagne die scholen leert omgaan met financieel kwetsbare gezinnen. Alle Vlaamse scholen in het basis- en secundair onderwijs krijgen een brochure met 76 tips rond kosten en communicatie om beter om te gaan met onbetaalde facturen.

In de brochure wordt ook aandacht besteed aan sensibilisering. "Leerkrachten zijn middenklassers en moeten zich telkens opnieuw inleven in mensen die leven in armoede, voor wie vijf euro wél veel kan zijn."

Het gaat om een stappenplan dat uitgewerkt is in samenwerking met het kabinet van minister Lieten en dat van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A).

Meest gelezen