Europa bereikt akkoord over regels ratingbureaus

De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad hebben een akkoord bereikt over nieuwe regels voor de ratingagentschappen. Daarmee moeten de ratings van belangrijke spelers als Standard & Poor's, Moody's en Fitch transparanter worden en de overmatige blootstelling aan kredietbeoordeling verminderen.

Met de nieuwe regels willen de Europese instellingen de macht van de ratingbureaus aan banden leggen. Ze zullen in de toekomst een agenda moeten publiceren, zodat duidelijk is wanneer welk EU-land beoordeeld wordt en ze zullen nog maar drie dagen per jaar een ongevraagd kredietoordeel mogen uitbrengen.

Ook het tijdstip van publicatie van een kredietbeoordeling wordt beperkt. De publicatie van een kredietrating mag pas een uur na het sluiten van de beurzen, of maximaal een uur voor opening van de Europese beurzen.

De ratingagentschappen zullen ook meer uitleg moeten geven en meer transparantie verlenen over de manier van beoordelen.

Bovendien zullen de ratingbureaus burgerrechtelijk verantwoordelijk gehouden worden indien ze nadeel berokkenen aan een investeerder. Om belangenconflicten te vermijden, mag een investeerder die een aandeel heeft in verschillende ratingbureaus, zijn belang tot maximaal 5 procent uitbouwen. Een agentschap mag op zijn beurt geen kredietscore geven aan een entiteit of product waarvan de eigenaar meer dan 10 procent van het kapitaal controleert.

Tot slot zullen alle ratings in de toekomst op een Europees platform moeten gepubliceerd worden, om vergelijking mogelijk te maken.

"Transparantie vergroot"

De bevoegde commissaris voor Financiële Diensten, Michel Barnier (kleine foto), noemt het akkoord belangrijk.

Volgens hem vergroot hierdoor de transparantie, vermindert de overmatige blootstelling aan kredietbeoordeling, worden belangenconflicten uitgesloten en komt er een regime van burgerrechtelijke verantwoordelijkheid voor ratingagentschappen.

De tekst van het akkoord moet nog door het Europees Parlement en door de lidstaten goedgekeurd worden. Dat zou tegen eind dit jaar moeten gebeuren. Tegen 2016 zal de Commissie dan onderzoeken of het nodig is om een Europees ratingagentschap op te richten.

Meest gelezen