Bonden Genk slepen Ford-directie voor rechter

De vakbonden van Ford Genk starten een juridische procedure tegen de Europese directie van het concern omdat ze vinden dat de directie de bestaande cao niet heeft gerespecteerd. Vanochtend zaten bonden en directie samen over het sluitingsplan voor Ford Genk. De directie houdt vol dat ze geen inbreuk op het akkoord heeft gepleegd.

De vakbonden bij Ford stellen de Europese directie in gebreke omdat ze de bestaande collectieve arbeidsovereenkomst niet heeft gerespecteerd. In de cao heeft de Europese directie werkgelegenheid gegarandeerd tot 2020, maar vorige maand besliste ze om de fabriek in Genk al in 2014 te sluiten.

"We zullen de directie in gebreke stellen in die zin dat er tewerkstellingsgaranties in de cao staan die nu met de voeten worden getreden. Dat hebben we aan de directie meegedeeld," zei Luc Prenen van het ACV.

"Deze procedure is niet bedoeld om de onderhandelingen onderuit te halen, maar wel om de rechten te vrijwaren van de werknemers. Daarna kan het overleg voortgaan", zegt Rohnny Champagne van het ABVV.

Auto's blijven in Genk

Het was de eerste keer dat directie en bonden aan de tafel zaten om de intentie tot sluiting van de Ford-fabriek te bespreken. Het gaat om de eerste fase in de zogeheten Renault-procedure, de consultatie- en informatieronde. Daarbij is het de bedoeling om nog op zoek te gaan naar alternatieven voor de sluiting en het aantal ontslagen te beperken. In een latere ronde wordt onderhandeld over bijvoorbeeld ontslagvergoedingen en brugpensioen.

De directie zelf wilde de blokkade in Genk bespreken. Duizenden auto's zijn afgewerkt en staan klaar om naar de kopers of distributeurs te gaan, maar sinds de aankondiging van de sluiting blijven de fabriekspoorten gesloten voor vertrekkende auto's. De bonden willen daar wel over spreken, maar vandaag zijn ze niet op de vraag ingegaan.

Vergaderen op het stadhuis

De vakbonden vonden het belangrijk dat het eerste overleg met de Europese directie plaatsvond in de fabriek in Genk. Maar de directie, bang voor een lock-in (opgesloten raken in de fabriek), wilde niet praten in de fabriek zelf. Daarom was beslist om de bijeenkomst op het stadhuis van Genk te houden. Europees topman Stephen Odell bleef afwezig. De bonden hadden nochtans op zijn deelname aan het overleg aangedrongen.

"Geen inbreuk op het akkoord"

In een korte persmededeling heeft de directie van Ford na afloop van de vergadering gereageerd op de juridische demarche van de vakbonden. "We respecteren de mening van de vakbonden over het Investeringsakkoord van 2010," zegt woordvoerder Jo Declercq, "maar we zijn ervan overtuigd dat Ford geen inbreuk pleegt op het akkoord."

"Het consultatieproces dat momenteel wordt gevoerd, is volledig in overeenstemming met de Belgische wetgeving," klinkt het nog. "We zullen uiteraard ook gesprekken voeren over de significante economische en zakelijke veranderingen zoals vermeld in het Investeringsakkoord van 2010."

Meest gelezen