"Ben een beetje beschaamd over Belgische problemen"

Staatssecretaris voor Energie en Leefmilieu Melchior Wathelet (CDH) hekelt de houding van de verschillende regeringen in ons land als het over de strijd tegen de klimaatopwarming gaat. "Blijkbaar laat de communautaire kwestie ons toe om de schuld naar elkaar door te schuiven."

Wathelet is in de Qatarese hoofdstad Doha aangekomen voor de slotdagen van de internationale klimaatconferentie. In "De ochtend" op Radio 1 vertelt hij dat er vergaderd wordt over de engagementen en de doelstellingen voor een nieuw klimaatakkoord. Dat klimaatakkoord, dat het Kyoto-verdrag moet opvolgen, komt er niet voor 2015, zo is vorig jaar afgesproken.

Een van de kwesties op de tafel is de financiering van de bijdrage die ontwikkelingslanden van de rijke industriestaten zullen krijgen om meer te doen tegen de opwarming van het klimaat. België kreeg daarvoor niet de beoogde 150 miljoen euro bijeen, erkent Wathelet. "De federale staat heeft 80 miljoen euro vrijgemaakt, Vlaanderen 4 miljoen euro, Wallonië 8 miljoen en Brussel 0."

Groot-Brittannië heeft voor dat fonds 1 miljard euro bijeen gekregen. "Ik wil ons niet met Groot-Brittannië vergelijken, maar als je ziet dat Nederland, Denemarken en Zweden veel meer kunnen geven, dan is dit toch een slecht signaal. Het helpt mijn positie aan de tafel niet", zegt de staatssecretaris.

"De communautaire kwestie laat de verschillende regeringen blijkbaar toe om te redeneren: "we hebben onze eigen doelstelling niet gehaald, maar het is de schuld van de anderen". Als ik hier aan tafel zit en de enorme uitdagingen zie waar we voor staan, dan schaam ik mij voor de Belgische problemen. We zouden in deze kwestie onze eigen, Belgische discussies aan de kant moeten zetten", zegt Wathelet scherp.

Hij wil naar eigen zeggen niemand de schuld geven, maar haalt wel de discussie over de opbrengsten uit de emissierechten aan. Pas midden december wordt die 54 miljoen euro verdeeld over de deelregeringen, maar Vlaams minister van Begroting Muyters (N-VA) hekelt dat het geld alvast is ingeschreven op de federale begroting. Wathelet is boos over die redenering. "Als er betaald moet worden, zoals het geld voor de ontwikkelingslanden, dan verwachten ze dat de federale overheid dat draagt. Maar als er inkomsten zijn, dan vinden ze blijkbaar dat die integraal aan de regio's toebehoren."

Meest gelezen