Israël voert een politiek van geven en nemen

Israël zet vaart achter zijn voornemen om meer dan 5.000 nieuwe huizen te bouwen in Oost-Jeruzalem. Voor 942 woningen kunnen al aanbestedingen worden ingediend. Anderzijds wordt de blokkade van de Gazastrook versoepeld, in uitvoering van het staakt-het-vuren met Hamas.

Afgelopen week heeft de Israëlische regering haar plannen ontvouwd voor de bouw van ruim 5.000 nieuwe huizen in Oost-Jeruzalem. Een week later heeft de regering al het licht op groen gezet voor aannemers om aanbestedingen in te dienen voor 942 woningen. Eens het contract wordt toegewezen, kan gestart worden met de bouw van de huizen in de wijk Gilo.

"Met Gods hulp zullen we blijven leven en bouwen in Jeruzalem, dat deel van Israël zal blijven", verklaarde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (foto) gisteren bij de start van zijn verkiezingscampagne van zijn partij Likoed. "We zullen de nederzettingen blijven versterken."

De beslissing om in Oost-Jeruzalem zoveel nieuwe huizen te bouwen, kwam er nadat de Algemene Raad van de Verenigde Naties de status van waarnemer toekende aan Palestina, zeer tot ongenoegen van Israël. 

Israël veroverde Oost-Jeruzalem in 1967 en annexeerde het ook, maar de internationale gemeenschap heeft dat nooit erkend. Volgens het internationaal recht zijn alle joodse kolonies in de bezette gebieden illegaal.

Bouwen in Gaza kan weer

Voor het eerst in vijf jaar laat Israël weer de invoer toe van bouwmateriaal voor de privésector in de Gazastrook. Die versoepeling van de blokkade van de Palestijnse enclave was afgesproken in het staakt-het-vuren met Hamas van vorige maand, na een gewapend conflict van acht dagen.

De blokkade van de Gazastrook dateert van 2007, na de gewelddadige machtsovername van Hamas in Gaza. Israël liet sindsdien alleen nog hulpgoederen door. Palestijnen gingen levensmiddelen, brandstof en wapens via smokkeltunnels vanuit Egypte de Gazastrook binnensmokkelen. 

Meest gelezen