Frans hof: "Rijkenbelasting ongrondwettelijk"

Het Franse Grondwettelijk Hof heeft de zogenoemde rijkenbelasting ongrondwettelijk verklaard, omdat het het gelijkheidsbeginsel zou schenden. De regering moet nu een gewijzigd voorstel indienen.

De rijkenbelasting is het paradepaardje van de socialistische president François Hollande en een symbooldossier voor de linkse regering. De wet houdt een belasting in van 75 procent op inkomsten boven een miljoen euro.

De belasting was erg controversieel. Hollande kreeg heel wat kritiek van werkgevers en er werd gevreesd voor een massale vlucht van bedrijfsleiders naar fiscaal gunstigere landen.

Door de belasting waren verschillende rijke Fransen inderdaad al naar het buitenland verhuisd, sommigen - zoals de zakenman Bernard Arnault en de acteur GĂ©rard Depardieu - trokken naar ons land. Arnault vroeg ook al de Belgische nationaliteit aan. Depardieu kondigde al aan zijn Frans paspoort te willen inleveren.

Het Grondwettelijk Hof oordeelt nu dat de belasting ongrondwettelijk is. Volgens het hof is de belasting een schending van het gelijkheidsbeginsel. Zo zouden individuen met een jaarinkomen van meer dan 1 miljoen euro in het voorstel 18 procent meer belastingen moeten betalen, terwijl huishoudens met een inkomen boven 1 miljoen de gewone personenbelasting plus een uitzonderlijke bijdrage van 4 procent moeten betalen.

Het risico bestaat dus dat twee gezinnen met een even hoog totaalinkomen, toch op een verschillende manier belast zouden worden, afhankelijk van de verdeling van de inkomens, aldus het hoogste rechtsorgaan van Frankrijk.

De beslissing van de Grondwettelijke Raad is een tegenvaller voor president François Hollande. Het was één van de speerpunten in zijn verkiezingscampagne. De Franse premier Jean-Marc Ayrault kondigde al aan dat de regering amendementen gaat indienen om tegemoet te komen aan de bezwaren van het hof. Maar wat dit concreet zal betekenen voor de Franse superrijken, is nog niet duidelijk. De rijkentaks zou normaal vanaf 2013 ingaan, voor minstens twee jaar. Dat zal dus niet meer gebeuren.

Meest gelezen