Ghana wil "onze" koelkasten niet meer

In Ghana geldt voortaan een verbod op de invoer van tweedehands koelkasten. Ze verbruiken volgens de overheid te veel elektriciteit en schaden het milieu. Zo'n 2 miljoen gebruikte koelkasten, vooral uit de Europese Unie, zouden tot nog toe naar het West-Afrikaanse land zijn uitgevoerd.

Het verbod op tweedehands koelkasten werd eerst geïntroduceerd in 2008, maar er kwam uitstel om de handelaars tijd te geven om zich aan te passen. Die vrezen desondanks dat het verbod duizenden jobs zal kosten. Volgens de topman van de Ghanese Commissie voor Energie maakt het invoerverbod van zijn land "een pionier in West-Afrika".

Veel van de oude koelkasten bevatten schadelijke chemische stoffen, zoals onder meer CFC's, die de ozonlaag beschadigen. Die stoffen zijn bij ons al een tijdje verboden, maar door de handel in tweedehandse toestellen duiken ze weer op in Afrika.

Een andere reden voor het verbod is dat de gebruikte toestellen volgens de commissie niet gemaakt zijn voor Afrika en dus "te veel elektriciteit verbruiken". Om de inwoners aan te moedigen een nieuw toestel te kopen, geeft de Ghanese overheid ook kortingen aan wie zijn tweedehandse toestel inruilt.

Vanuit Europa gaan heel veel tweedehandse elektronische spullen richting West-Afrika. Voor de koelkasten in Ghana alleen al zou het gaan om zo'n 2 miljoen exemplaren. Die "e-waste", zoals ook gebruikte computers en televisies, wordt er verhandeld of uit elkaar gehaald op grote stortplaatsen, met schade aan het milieu en de gezondheid van de bewoners tot gevolg.

AP2002

Meest gelezen